Неочакваният победител от търговската война

Индия изнася стоки на стойност милиарди долара в САЩ и Китай

15:27 | 1 август 2019
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Единствената голяма икономика в Азия, която е увеличила износа си от началото на търговската война през 2018 г., е страната с най-малко икономически връзки с Китай, пише Bloomberg.

Очакван или не, големият печеливш от търговското напрежение в региона е Индия. Делът на износ от Индия в световен мащаб се е увеличил до 1.71% през първото тримесечие на 2019 г. от 1.58% през последното тримесечие на 2017 г., показват данни на Bloomberg. През същия период делът на най-големите износители в Азия се е понижил.

Сред причините за доброто представяне на Индия е, че страната не е толкова интегрирана във веригите за доставки, колкото другите икономики в региона. Това означава, че търговското напрежение се отразява негативно на повечето страни в Азия.

„Индия не е част от глобалната верига. Поради това напрежението между Китай и САЩ не се отразява на страната, както на другите държави в региона“, коментира гуверньорът на Индийската централна банка Шактиканта Дас.

Китай е най-големият купувач на стоки от Южна Корея и Япония, чийто дял на световен износ е намалял най-много от азиатските страни. Китай е третият по големина пазар за Индия след САЩ и Обединените арабски емирства.

Търговското напрежение между САЩ и Китай дава възможност на Индия да търгува с двете най-големи икономики, обяснява главният изпълнителен директор на Федерацията на износителите в Индия Аджай Сахай.

През финансовата 2018 г. индийският износ в САЩ се е увеличил с най-бързите си темпове през последните 6 години. Също така износът към Китай е нараснал с 31%, сочат данни на Министерството на търговията в Индия.

„Китай е готов да даде пазарен достъп на Индия, както никога досега“, смята Сахай. Той припомня за увеличения достъп на продукти като ориз, плодове и зеленчуци, како и потенциалът за по-висок износ на фармацевтика и автомобилни компоненти към Китай.

От друга страна, индийският износ към САЩ може да загуби добрия си темп. Президентът на САЩ Доналд Тръмп критикува Индия, че е наложила мита върху американски стоки. Според някои анализатори Индия ще загуби имунитета си от търговската война, тъй като индийският износ през юни се е понижил с 9.7% на годишна база, което е най-големият спад през последните 3 години.