Опозиционният лидер Алексей Навални е арестуван за пореден път

Руските власти затягат мерките срещу опозицията преди изборите в Москва през септември

14:05 | 24 юли 2019
Обновен: 14:12 | 24 юли 2019
Лидерът на опозицията в Русия Алексей Навални и съпругата му Юлия. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Лидерът на опозицията в Русия Алексей Навални и съпругата му Юлия. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Полицията в Русия задържа лидера на опозицията в страната Алексей Навални, който се противопоставя на решението на властите да забранят участието на антиправителствени кандидати на изборите през септември в Москва, пише Bloomberg.

Навални призова за провеждането на поредния голям протест в събота. Преди дни в руската столица се състоя най-големият протест през последните 3 години. На него присъстваха над 20 хил. души, сочат данни на независими източници. Тогавашната демонстрация беше позволена, но планираната за събота няма разрешение за провеждане от руските власти.

Навални коментира, че е задържан от полицията тази сутрин, след като е напуснал дома си в Москва. Политикът е обвинен, че нарушава закон за подстрекаването на хора към участие в протест, който няма разрешение за провеждане, обяснява говорителят на Навални Кира Ярмуш. Ако бъде признат за виновен, опозиционерът ще получи до 30 дни затвор. Местната полиция все още не коментира случая.

Конфронтацията относно местните избори в Москва се случва, след като президентът Владимир Путин губи електорална подкрепа заради недоброто състояние на руската икономика, както и непопулярни мерки като увеличение на пенсионната възраст.

Владимир Путин е на власт от близо две десетилетия. Единствено съветският диктатор Йосеф Сталин е управлявал по-дълго страната.

Вълната от протести се превръща в „сериозен риск за Кремъл“, обяснява политическият анализатор Татяна Становая. Общественото недоволство беше провокирано от решението на избирателната комисия в Москва да забрани на редица опозиционни кандидати да участват на изборите през септември.

Политикът Любов Собол, която е против управлението на Путин, е в гладна стачка от 10 дни, поради отказ на властите да я допуснат на местните избори през септември. Кметът на Москва Сергей Собянин, който заема поста от 2010 г., предприема сурови мерки срещу опозицията, защото „е много важно за него да покаже, че контролира ситуацията в столицата“, коментира Становая.

Но Навални едва ли ще се откаже. „Те мислят, че ще забравим, че ще се откажем, че ще се изплашим и няма да излезем на улиците. Отново призовавам всички да присъстват на демонстрацията в събота“, написа Навални в профила си в Twitter в сряда.

Навални често е арестуван заради политическата си активност. За последно той прекара 10 дни в затвора в началото на юли тази година.