Конфликтът между Иран и САЩ удря авиокомпаниите в Близкия изток

Местните компании са принудени да променят маршрутите на полетите си и ще увеличат разходите си за гориво

13:28 | 21 юли 2019
Обновен: 13:32 | 21 юли 2019
Снимка: Ryan Olson/Bloomberg
Снимка: Ryan Olson/Bloomberg

Авиокомпаниите в Близкия изток са свикнали през годините да избягват проблемните зони, но затварянето на въздушното пространство заради нарастващото напрежение между САЩ и Иран означава, че почти всички полети на местните авиолинии трябва да се отклоняват, пише Bloomberg.

Конфликтите в региона са оставили наследство от зони, в които е забранено да се изпълняват пътнически полети. Това е така много преди да се задълбочи конфликтът между Техеран и Вашингтон. От десетилетия има забрана за израелските авиолинии да изпълняват маршрути в небето над повечето страни от Близкия изток. Също така голяма част от полетите са рискови заради войните в Йемен и Сирия, посочват регулаторите.

На практика заради ограниченията, които са въведени от Федералната авиационна администрация в САЩ и от повечето превозвачи в световен мащаб, въздушното пространство над Ормузкия проток е изцяло затворено. Този въздушен коридор предоставя най-бързата връзка между Персийския залив и части от Южна Азия.

Отклоненията ще създадат нови много по-дълги маршрути, което ще увеличи разходите за гориво на местните авиокомпании, сред които са базираната в Дубай Emirates, Qatar Airways и Etihad Airways. В момента те са изправени пред редица проблеми заради забавянето на икономиката в региона.

Сред най-засегнатите маршрути са полетите на Etihad до пакистанската столица Исламабад и полетите на Emirates до Адис Абеба. Самолетите на Qatar Airways имат забрана да летят над Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет и Обединените арабски емирства заради сериозен политически спор. Саудитските авиолинии избягват Сирия и Израел.