Ръст на китайските инвестиции в бизнес имоти в Европа

Лондон остава най-предпочитаната дестинация

17:54 | 7 март 2016
Обновен: 19:32 | 7 март 2016
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Alessandro Della Bella/Bloomberg
Снимка: Alessandro Della Bella/Bloomberg

Китайските инвестиции на пазара на бизнес имоти в Европа са нараснали с 22% през 2015 спрямо 2014 г., като достигат 8,5 млрд. евро. Това сочат данни на консултантската компания Cushman&Wakefield, цитирани от онлайн изданието ipe.com.

Въпреки нестабилността на китайската икономика и забавянето на растежа инвеститорите от втората най-голяма икономика в света предприемат още по-широк подход и засилват активността си в различните сектори от пазара на бизнес имоти и региони.

Географската експанзия е особено видна от данните на компанията - делът на китайските инвестиции на пазара на имоти във Великобритания се е свил от 80% през 2014 г. до 65% през миналата година, пише Investor.bg.

Все пак Лондон си остава най-предпочитаната дестинация от китайските инвеститори. Инвестициите в бизнес имоти в континентална Европа обаче нарастват с бързи темпове. За миналата година увеличението е над два пъти – от 20% от общия обем инвестиции до 45%.

Франция е привлякла 27% от китайските инвесиции в бизнес имоти през 2015 г. благодарение основно на силния ръст на инвестициите в хотелиерския сектор. Китайци се насочват и към пазарите в Германия, Южна Европа и държавите от Бенелюкс.