Джоу Сяочуан се обяви за реформи от страна на предлагането

Коментар на Стивън Енгъл от Bloomberg

17:37 | 7 март 2016
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Водеща: Какво казват гуверньорът на китайската централна банка сега?

Стивън Енгъл, Bloomberg: Това може да причини редица проблеми за паричната политика, водена от Джоу Сяочуан. В миналото Китай просто хвърляше пари върху проблема, така стана и през 2009 след глобалната финансова криза, което причини всякакъв вид структурни проблеми, балони на активи, задлъжнялост. Има риск това да се случи отново. И това е нещо, за което се тревожи гуверньорът на централната банка. Той подкрепя реформите от страната на предлагането макар те да са болезнени. Икономиката се забавя и някои казват, че сега е времето те да се направят, но в същото време могат да се засегнат множество интереси особено във връзка с дейностите, които често се облагодетелстват от пакетите за фискални стимулации. Нека видим какво казва Джоу Сяочуан. По думите му той подкрепя плана на страната да редуцира свръхкапацитета, разбира се. Според него тези реформи ще направят фискалната политика по-ефективна. Тоест реформите от страната на предлагането ще направят фискалната политика по-ефективна от функционална гледна точка. От своя страна паричната политика е разбира се главно за управление на съвкупното търсене, което, ако бъде изпълнено добре, би дало повече пространство за политика от страна на предлагането. От тук можем да заключим, че според него, ако си свърши работата добре, направлявайки паричната политика, ще бъдат осигурени повече възможности за въпросните реформи, което ще бъде болезнено – ще има загуба на работни места, ще има структурни промени, но трябва да бъде осъществено.

Водеща: Повечето смятат, че перспективите не са много обнадеждаващи, имайки предвид доклада. Но също така чухме, че PBOC говори за чуждестранните резерви, повече прозрачност.

Стивън Енгъл, Bloomberg: Трябва да се направи с малки стъпки, разбира се. Китайските власти заедно с PBOC са осъждани в международен план заради липсата на прозрачност тъй като Китай вече не е в изолация. Политиката й и връзките влияят на пазарите, както видяхме през последните 6 месеца. И Ган на пресконференция вчера беше първият представител на PBOC, който оповести източникът на недоларови активи в международните валутни резерви. Знаем за долара - 3,2 трлн. долара, но също се включват евро, йена и паунд, което не е изненадващо. Също така даде повече информация за активите на населението. Но това, което не оповести, беше сумата на тези активи. Да, една идея повече прозрачност, но ето как се движеха резервите през последните шест месеца. Миналата година бяха надолу с около 513 млрд. долара.