Бежанската криза - отблизо

Турция ще иска да види парична подкрепа от Европейския съюз и ще очаква сравнително спокойно да се приемат вътрешните й проблеми

17:24 | 7 март 2016
Автор: Кирил Петков
Карстен Никел, главен вице-президент на Teneo Intelligence
Карстен Никел, главен вице-президент на Teneo Intelligence

Карстен Никел, главен вице-президент на Teneo Intelligence коментира европейската бежанска криза в предаването The Pulse на Bloomberg TV.

 

Повратна точка ли е това за Европейския съюз. Трябва ли ЕС да се справи на всяка цена с бежанската криза, не само от хуманитарна гледна точка, но и за да се запази единството на съюза?

Със сигурност ще се съглася с необходимостта да се намери съгласие, защото в края на краищата всичко се свежда до съществуването на Шенген, до свободното пътуване без паспорти и визи в границите на страните, членки на Шенгенското пространство. Това стои в самата същност на Европейския съюз. Видяхме серия от затваряния на границите през последните няколко седмици. Ако се затворят границите и да се въведе паспортен режим до края на годината, това ще има и сериозни икономически последствия. Ако това е залогът, то Европа ще трябва да постигне сериозен напредък в преговорите си с Турция. Трябва да сме сигурни че външните граници на Шенген са защитени, ако искаме пътуването без паспорти в Европа да продължи.

 

Какви според вас трябва да бъдат взаимоотношенията на ЕС с Турция. ЕС трябва да прави всичко възможно, така че Турция да приема повече бежанци, дори и да се пренебрегват исканията на левите лидери или Турция все пак се нуждае от малко по-сурова грижа?

Знаете, че за Европейския съюз Турция винаги е била труден и особен партньор за преговори. Но ако в крайна сметка целта е ЕС да ограничи потока от бежанци, заливащ границите й, то тя не може да си позволи да бъде твърде взискателна към партньорите, с които преговаря. От друга страна е истина, че всички пътища за разрешаването на тази криза минават през Турция. Според мен това, което ще видим днес, са разговори в посока на споразумение, в което Турция ще приеме обратно нелегални мигранти, които нямат шанс да получат убежище в ЕС. Може би ще има прогрес в тази посока. Но в замяна Турция ще иска да види парична подкрепа от Европейския съюз и със сигурност ще очаква съюзът да остане сравнително спокоен, относно вътрешни проблеми на Турция.

 

А каква е ролята, която Гърция може да изиграе в този процес?

Гърция в момента е подложена на доста голямо напрежение. Мисля ,че предстоят други разговори за хуманитарната подкрепа за Гърция. Защото ситуацията със затворената граница с Македония е отчайваща. В същото време натискът върху северните държави, начело с Германия, се увеличава и искането е да се намери добро и балансирано решение. От една страна то трябва да направи възможно съществуването на Шенген и да не се затворят границите, а от друга да се спре притокът на бежанци. Става пределно ясно, че ако ситуацията продължава да бъде без промяна, каквато е през последните две седмици - бежанците пристигат в Гърция, но са заклещени там - това със сигурност не е устойчиво решение. Така че Гърция със сигурност остава фокусна точка и е под голямо напрежение. Всички погледи са насочени натам.

 

Колко дълго ще продължи покачването на напрежението в общественото пространство? Твърди се, че ако не се намери устойчиво решение, на политическата сцена ще виждаме все повече крайни партии.

Това е основното притеснение на европейските лидери. От една страна виждаме британският премиер Дейвид Камерън, който се изправя пред референдумът през юни, който изглежда до голяма степен ще бъде повлиян от миграционния въпрос. Така че негативните новини и мрачните картини, които идват от посока Гърция са последното нещо, което той би искал да види на прага на този референдум. Виждаме също и Ангела Меркел, германският лидер, която също ще се изправи пред много значими, регионални избори идната неделя. Алтернативната, крайно дясна германска партия отбелязва много добри резултати за момента. Така че, лидерите в цяла Европа са подложени на много голямо напрежение и наистина зависи много от това дали ще устоят на предизвикателствата на тази бежанска криза. От това до голяма степен ще зависи дали ще успеят да уталожат това популистко напрежение, на което са подложени.