Руската Международный Инвестиционый Банк увеличава възможностите за емитиране на дълг

Тя е първата международна финансова организация, която регистрира борсово-търгувана облигационна програма в Русия с обем от 100 млрд. рубли

12:43 | 5 март 2016
Автор: Александра Попова
Московската фондова борса Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Московската фондова борса Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Международный Инвестиционый Банк (МИБ) е първата международна финансова организация, която регистрира борсово-търгувана облигационна програма (т.нар. exchange-traded bond programme) в Русия, пише Investor.bg, позовавайки се на базираната в Москва финансова институция.

Програмата на банката, в чийто капитал участва и България, е регистрирана на Московската фондова борса с обем 100 млрд. рубли или техният еквивалент в друга валута. 

Максималният срок на облигациите на МИБ в рамките на отворената програма ще бъде 30 години. Пласирането ще бъде извършено чрез публично набиране, а банката ще определи валутата на всяка емисия.

Според руското законодателство преди само емитенти със седалище в Русия имаха право да емитират подобни облигационни програми. След интензивни преговори през 2015 г. между МИБ и представители на Централната банка на Русия, Московската фондова борса и Централния депозитар бе приет общ подход във връзка с достъпа на МИБ до подобна програма.

В резултат Московската фондова борса официално потвърди опцията за емитиране и регистриране на ценни книжа и по линия на облигационните програми на МИБ.

Регистрираната борсово-търгувана облигационна програма на МИБ е най-голямата по обем, откакто банката излезе на дълговия пазар през април 2014 г. В момента МИБ има четири облигационни емисии, които се търгуват на Московската фондова борса, за общо 14 млрд. рубли и две други облигационни емисии за 55 млн. евро, търгувани на борсите в Словакия и Румъния.

„Решението на Московската фондова борса да регистрира облигационната програма на банката разширява възможностите за емитиране на дълг на руския пазар на ценни книжа, повишава атрактивността за чуждите емитенти и международни финансови организации, като същевременно подобрява статута на Москва като международен финансов център“, коментира председателят на Борда на директорите на МИБ Николай Косов.

МИБ е многостранна институция за развитие, създадена през 1970 г. В момента в капитала й участват 9 държави – България, Куба, Чехия, Унгария, Монголия, Румъния, Русия, Словакия и Виетнам. Банката инвестира в проекти, които носят ползи за икономиките на нейните страни членки, поощрява сътрудничеството между тях и се фокусира върху подкрепата за малки и средни предприятия, експортното и проектно финансиране.

Агенция Moody’s оценява кредитния рейтинг на банката с Вaa1 със стабилна перспектива, а Fitch – с BBB- също със стабилна перспектива.