Ще се опитат ли САЩ да отслабят долара

Адарш Синха, ръководител форекс за Азия и лихвени стратегии в Bank of America Merrill Lynch

18:20 | 27 юни 2019
Обновен: 19:25 | 27 юни 2019
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Не очаквайте почивка от шумното говорене на официалните американски власти по отношение на долара, въпреки валутата да е близо до 3-месечно ниско равнище преди ключовата среща на Г-20 тази седмица, пише Bloomberg.

Президентът Доналд Тръмп счита, че доларът е твърде силен, коментира във вторник високопоставен служител на американската администрация. Миналата седмица Тръмп обвини Европа и Китай, че отслабват своите валути, за да получат конкурентно предимство.

Банките на Уолстрийт дори започват да се чудят, дали има риск САЩ да опитат да обезценят долара. На фона на предложението на кандидата за президент на Демократическата партия Елизабет Уорън за "активно управляване" на валутата, стойността на долара обещава да е силно застъпена тема в предизборната кампания.  

Този месец финансови министри и централни банкери постигнаха съгласие, че валутна война няма да е от полза да никого. Въпреки това според Зах Пандл от Goldman Sachs, тъй като падащ обменен курс може да компенсира отражението от мита срещу определена страна - нещо, което самият Тръмп отчита - валутите се превръщат в необходим елемент на всякакви търговски преговори. Това означава, че на предстоящата среща на Г-20 в Осака чуждестранните обменни курсове неминуемо ще бъдат гореща тема.  

Адарш Синха, ръководител форекс за Азия и лихвени стратегии в Bank of America Merrill Lynch, коментира пред Bloomberg представянето на долара, паричната политика на Федералния резерв и японската йена: