Иде ли краят на американските шистови компании?

След като повече от година американската петролна индустрия намираше начин да оцелее въпреки срива на петрола, перспективите вече силно се влошава

09:41 | 5 март 2016
Автор: Александра Попова
Снимка: Lindsey Janies/Bloomberg
Снимка: Lindsey Janies/Bloomberg

Американските шистови компании най-накрая започват да се огъват.

Повече от година американските производители на петрол намираха начин да добиват петрол въпреки световния спад на цените на суровината, пише Investor.bg Bloomberg. Подобно на анимационния герой Койота Уили, американските сондажни компании скочиха от скалата и някак продължиха да тичат във въздуха, поддържайки някакъв обем въпреки срива на печалбата.

Най-новите прогнози на сондажните компании, представени във финансовите им отчети през последните седмици, предполагат, че гравитацията най-накрая започва да си върши работата.

Apache Corp. очаква производството на петрол и природен газ да се понижи с 11% през 2016 г., заяви компанията в края на февруари, ден след като Continental Resources прогнозира спад от 10%, а Whiting Petroleum – от 15%. Очакванията на Devon Energy от по-рано през февруари са за понижение от 10%.

След като цените на суровия петрол достигнаха 12-годишен минимум, компаниите решават, че е най-добре да запазят петрола в земните недра, вслушвайки се в съветите на саудитския петролен министър Али ал-Наими. В коментарите си по време на енергийната конференция IHS SERAWeek в Хюстън Наими каза на американските производители, че единственият им избор е да „намалят разходите, вземат заеми или обявят ликвидация“, за да преживеят кризата.

West Texas Intermediate, американският бенчмарк на суровия петрол, поскъпна с 4,9% до 36,27 долара за барел в петък, което е 2-месечен връх.
 

„Има препятствия на пътя“, казва Субаш Чандра, анализатор в Guggenheim Securities в Ню Йорк, в телефонно интервю. „Знаем в коя посока сме се насочили – а тя е надолу, по отношение на обема. Единственият въпрос е с каква скорост се движим в тази посока“.

Изненадващата устойчивост на американските производители е ключов фактор за спада от 70% на цените на суровия петрол през последните 20 месеца, като операторите намаляват разходите и добиват повече нефт чрез по-малки кладенци, за да им излезе сметката. Саудитска Арабия, най-големият производител в Организацията на страните износителки на петрол, изключва намаляване на производството на страната, заяви Наими, оставяйки американските шистови компании да носят бремето за балансиране на пазара.

Макар че продажбите на нови дялове и печалбата от хеджови договори все още на по-високи цени, помогнаха на шистовата индустрия да не потъне през 2015 г., нещата се влошават, заяви Скот Шефийлд, главен изпълнителен директор на Pioneer Natural Resources, на конференцията. Индустрията е в режим „залегнете“, каза още той.

Добивът от петролното поле Eagle Ford в Тексас вероятно ще се понижи до 1 млн. барела на ден, каза Шефийлд. Това е спад от 9% спрямо добива от 1,1 млн. барел дневно през 2015 г., сочат данни на Railroad Commission of Texas.

Pioneer е една от малкото изключения, прогнозиращи, че обемът ще нарасне с 10% тази година.

„Решихме да забавим и запазим наличните финансови средства“, каза Том Джордан от Cimarex Energy пред анализатори в конферентен разговор на 17 февруари. „Ръстът на производството ще трябва да остане на заден план, за да запазим гъвкавостта и баланса“. Cimarex прогнозира спад от над 5% на производството през 2016 г.

Anadarko Petroleum Corp. очаква добивът му да се понижи с 4%. Предвид цената на петрола от около 30 долара за барел „просто не постигаме възвращаемостта, която искаме“, заяви главният вицепрезидент Робърт Даниел на конференция на Credit Suisse.

Всичко това обаче остава недостатъчно, за да разсее петролното пренасищане, което се очаква да продължи и през 2017 г., казва Чанда от Guggenheim. Други американски производители казват, че планират да задържат обема стабилен, а трети „се надяват по-слабите компании да поемат целия спад“, казва той.

„Промените, които трябва да се появят из цялата индустрия, за да се преодолее това, което приближава, ще бъдат драматични“, каза още той.