САЩ вкараха още китайски технологични компании в черен списък

Селина Уанг, Bloomberg News, за последните развития около търговския спор между САЩ и Китай

18:46 | 24 юни 2019
Обновен: 20:47 | 24 юни 2019
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg

САЩ вкараха още пет китайски технологични структури  в „черен търговски списък“ само дни преди много важна среща между президента Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин. Селина Уанг, Bloomberg, коментира подробности.

"Компаниите, включени в този списък са 4 фирми плюс една изследователска институция. Министерството на търговията на САЩ посочва, че всички те участват в амбициите на Китай за изграждане на суперкомпютри и ги определя за заплаха за националната сигурност", каза Селина Уанг.

Тези последни действия на американското правителство допълнително усложняват шансовете за търговска сделка на фона на предстоящата само след дни среща на Г-20.

Периодът е също интересен, тъй като това не е първи, а втори път, в който Майк Пенс отлага своя реч, която се очакваше да бъде критична относно спазването на правата на човека в Китай.

Всичко това отразява конкуриращите се мнения в администрацията на Тръмп. Една група иска търговската сделка да бъде сключена колкото е възможно най-скоро, а друга група настоява за многостранно противопоставяне спрямо Китай.

Каква е ролята на Huawei в тази картина и кое е последното дело заведено срещу САЩ от китайския гигант, чуйте във видеото.