Накъде са се насочили отношенията между САЩ и Иран

Карън Йанг, научен работник в American Enterprise Institute и специалист по политикономия на Близкия изток

13:30 | 17 юни 2019
Обновен: 14:36 | 17 юни 2019
Стенопис, изобразяващ Рухолах Хомейни, основател на Ислямска република Иран, в Техеран, Иран, 18 май 2019.  Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg
Стенопис, изобразяващ Рухолах Хомейни, основател на Ислямска република Иран, в Техеран, Иран, 18 май 2019. Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Карън Йанг, научен работник в American Enterprise Institute и специалист по политикономия на Близкия изток, говори за споровете между САЩ и Иран. Държавният секретар Майк Помпейо каза, че „без съмнение“ Иран е отговорна за атаките срещу два петролни танкера, напускащи Персийския залив миналата седмица.

Според Йанг САЩ със сигурност увеличават присъствието си в Персийския залив и района на Арабския полуостров. Въпреки това по думите ѝ на този етап не се наблюдава пряк сблъсък между иранския интерес и САЩ, а по-скоро ниско равнище на конфликт.

Подходът на американската администрация за максимален натиск върху иранското правителство, целящ да доведе до предоговаряне на ядрената сделка, в действителност обаче се оказва умерен, тъй като използва икономически средства.

Тръмп бе напълно ясен, че не би искал да предизвиква война в Близкия изток.

Йанг посочи, че ще е трудно на САЩ да привлече партньори за усилване на международната воля за противопоставяне на Иран на същото равнище от преди иранската ядрена сделка.

Престолонаследникът на кралство Саудитска Арабия Мохамад Бин Салман заяви вчера, че настоява за някакъв вид ответни мерки и противопоставяне срещу Иран.

Карън Йанг обаче не определя като "лесно осъществимо" решение от Съвета по сигурността на ООН по темата не го виждам като лесно осъществимо.

"Затова по-вероятно очаквам продължение на конфронтацията между САЩ и Иран и проявления – дали те ще са нападения срещу танкери в залива, или като цяло в района на полуострова и атаки срещу саудитските територии", коментира тя. 

Чуйте целия коментар във видеото.