Средната цена на професионален дрон започва от 2500 лв

Сотир Лазаров, председател на Асоциацията за безпилотните летателни системи в Светът е бизнес, 03.03.2016

21:05 | 3 март 2016
Сотир Лазаров, председател на Асоциацията за безпилотните летателни системи
Сотир Лазаров, председател на Асоциацията за безпилотните летателни системи

На няколко години сме от реализиране на идеята Amazon да започне да разнася пратки с дрони, най-вече заради необходимите регулации, които трябва да бъдат поставени на световно ниво.

Регулациите са необходими, за да се запази безопасността във въздушното пространство и авиационният транспорт да остане най-безопасният от всички. Това коментира Сотир Лазаров, председател на Асоциацията за безпилотните летателни системи, говори за дрон индустрията, ползите от дроновете и правилата, които трябва да бъдат въведени за регулирането на ползването им в предаването Светът е бизнес по Bloomberg TV Bulgaria.  

„Още от самото начало на безпилотната летателна индустрия тези летателни апарати се използват и за наблюдение и за въздушни удари“, каза Лазаров.

Като изключим военните приложения на дроновете, на българския пазар има възможности за тях, като те могат да се използват за заснемане, картографиране, кадастър, заснемане на кариери, коментира председателят на Асоциацията за безпилотните летателни системи.

За момента основният пазар на дронове в България е движен от хора, които се занимават с фотография за забавление.

„Дронът може да се превърне в особено опасно оръжие“, отговори Лазаров на въпрос дали дроновете могат да се използват за терористични атаки, каквито заплахи имаше от страна на Ислямска държава.

Средната цена на професионален дрон започва от 2500 лева, като той тежи около 1 кг. и може да лети 20 минути,на следващото ниво цените се качват до 5 – 6 хил. лева, а оттам растат още повече.

Министерството на транспорта вече е организирало работна група, за да се направят необходимите законови промени, касаещи употребата на дронове.

Вижте видео с целия разговор: