До 2040 годишните продажби на електромобили ще надхвърлят 50 млн. броя

Според прогнозата на Bloomberg New Energy Китай ще продължи да е най-големият EV пазар

14:10 | 10 юни 2019
Обновен: 14:16 | 10 юни 2019
Щутгард, Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Щутгард, Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

През идните десетилетия се очаква продажбите на електрически превозни средства на глобално ниво да се увеличат неимоверно, а Китай да е първа в класацията. Кореспондентът на Bloomberg в Пекин Селина Уанг представи новите финансови данни на Bloomberg New Energy в рубриката "Battle of the Charts".

Анализаторите на Bloomberg прогнозират годишните продажби на електрически возила до 2040 да се равняват на над 50 млн. бройки, като се очаква Китай да бъде лидерът, с почти 15 млн. продажби годишно.

Веднага след нея се нарежда Европа, с очаквани с около 11 млн., а след това САЩ, на трето място, с около 10 млн. бройки.

Селина Уанг коментира, че понастоящем Китай отново е най-големият пазар на електромобили в света, но продажбите на електрически превозни средства едва през 2018 минават границата от над 1 млн. броя годишно. 

Това се равнява на само 4% от общия брой продадени пътнически превозни средства в страната. В бъдеще се очаква сериозен обрат.

Уанг посочи, че в момента в Китай има 486 регистрирани производители на електромобили, които биват подкрепяни от правителствени субсидии и огромни инвестиции.

Очакваме броят им обаче да се понижи през идните години, вследствие на съкращаването на субсидиите и увеличаващата се конкуренция в Китай и навън.

Очаквайте видео.