Газпром стана най-скъпата компания в Русия

Пикът бе воден от спекулации за смяна в ръководството, непотвърдени от компанията към часа на публикацията.

22:22 | 3 юни 2019
Автор: Иван Николов
Алексей Милер, гл. изп. директор на Газпром по време на Източния икономически форум във Владивосток, Русия. 11 септември 2018.  Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg
Алексей Милер, гл. изп. директор на Газпром по време на Източния икономически форум във Владивосток, Русия. 11 септември 2018. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Акциите на руския енергиен гигант Газпром се повишиха със 17% в Москва на 3 юни до най-високото си ниво от август 2008, водени от очаквания за промяна в ръководството на компанията, съобщи Bloomberg.

ДОПЪЛНЕНА

„Пазарните спекулации за промени в ръководството и нови назначения в Гапром движат акциите”, каза Андрей Полищук, анализатор от Москва на Raiffeisenbank по телефона за Bloomberg.

„Главният фактор е началото на промяна на политиката и цялото поведение на мениджмънта, появи се и надежда за постигане на резултата, който би се харесал на миноритарните акционери. Съкращения на капиталовложенията и пренасочването на освободените средства към асционерите”, каза Полищук и за РБК.

„Пазарът се надява новите мениджъри да повишат ефективността на компанията”.

В понеделник Газпром изпревари Сбербанк по пазарна капитализация и акциите поскъпнаха, водени от очаквания за оставката на Алексей Милер, съобщи РБК.

На 28 юни акционерното събрание на Газпром трябва да реши дали да изплати рекордния дивидент за 2008. На 30 май финансовият директор Александър Иванников каза, че компанията може да плати на акционерите 50% от нетната годишна печалба в „средносрочен план”.

След като реагира позитивно на плановете за дивидентите на Газпром миналата седмица, днес „пазарът започна да оценява нови потенциални промени в корпоративното управление”, казаха анализатори от VTB Capital в мейл до Bloomberg.

Акциите на Газпром „от години” бяха подценявани, каза Александър Лосев, главен изпълнителен директор на Sputnik Asset Management.

След пика на акциите на Газпром по обед на 3 юни, цената се върна към по-ниски нива и при затваряне бяха над 9% по-високи от тези в от петък, 31 май.

Към часа на публикация Газпром не коментира съобщенията нито за РБК, нито за Bloomberg.

На 3 юни РИА Новости съобщи за увеличение на добивите на газ от Газпром с 2,5% за петте месеца на 2019 до 222,7 млрд куб. м, което според агенцията е 8-годишен връх. В същото време търсенето на вътрешния пазар се е понжило с 2,6%.

В същото време Газпром обяви 57% изпълнение на газопровода Северен поток-2 от Русия до Германия.

Според сайта на Газпром и „Колонката на Милер” в него, последната му среща с президента Путин е била на 12 март. На нея /според публикуваната стенограма/ Путин иска Милер да изготви предложение за увеличение на темповете на газификация на Русия.

Газпром не обсъди оставката на Милер, съобщи РБК на 4 юни 2019.

По статията работиха: Силвия Грозева и Николай Кръстев.