Panasonic спира да работи с Huawei

Panasonic доставя електронни компоненти за Huawei

08:24 | 23 май 2019
Автор: Иван Николов
Логото на Panasonic Corp. на покрива на шоурум на компанията в Токио, Япония. 22 ноемврир 2016.  Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg
Логото на Panasonic Corp. на покрива на шоурум на компанията в Токио, Япония. 22 ноемврир 2016. Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Японският гигант в електрониката Panasonic обяви на 23 май, че спира да работи с китайския технологичен гигант Huawei, който е включен в черния списък от Вашингтон, който го обвинява в шпионаж в полза на Пекин.

„Спряхме транзакции с Huawei и неговите 68 филиала, които са под забрана от американското правителство”, каза за АФП Джо Флин, говорител на японската група, която доставя електронни компоненти за Huawei.

Междувременно висш ръководител на Huawei бе обвинен в шпионаж срещу стартъп за производство на чипове от Силициевата долина. Си Джиджун, заместни-председател на Huawei, който използва също и името Ерик Сю поискал главния инженер на подразделението за сториджи в компанията да проучи технологията на CNEX Labs, съобщи Bloomberg, позовавайки се на запис от съдебното заседание от 17 април във федералния съд в Шърман, Тексас.

Още по темата

Търговците

Телефонни компании спират продажби на слушалки на Huawei от сряда. Доставчици в Япония, Тайван и Великобритания отказаха да приемат поръчки от Huawei.

NTT Docomo, най-големия японски мобилен оператор спря да приема предварителни поръчки за новия Р30, а KDDI Corp отложи въвеждането на телефона за неопределено време.

YMobile на Softbank обяви подобно решение, позовавайки се на опасения на наличност на ъпдейти на софтуера.

Тайванският Chinghwa Telecom каза, че няма да доставя нови модели на Huawei.

Британската верига Doxins спря предварителните поръчки за Huawei Mate 20X, който 5G модел, след като същото направиха Vodafone и BT Group.

„Лоши времена за производителя на 5G слушалки, който претърпя щети за репутацията си”, каза анализаторът на CCS Insight Бен Ууд.

Ууд смята, че следващото поколение телефони ще бъде около една трета от продаваните 18 млн устройства във Великобритания следващата година.

„Проблемът е че дори всичко това изведнъж да се оправи, а американската администрация каже: „Стана ужасна грешка, всичко е наред”, несигурността, която се създаде е вече най-големия враг на Huawei”.

Чиповете

След като ARM отказа да работи с Huawei, тайванската TSMC обяви, че доставките й на чипове за китайския технологичен гигант не са засегнати от американската забрана.

Коментарът бе направен от говорителката Елизабет Сун на технологичния симпозиум на TSMC 2019 в Хсинчу.

ARM, който е собственост на SoftBank ще се съобрази с нареждането на администрацията на Тръмп да спре да доставя на Huawei жизненоважна технология за производство.

Някои продукти на ARM, главно дизайн на полупроводници, използвани в мобилните продукти са създадени в САЩ, което ги поставя под същите ограничения, както и американските производители на чипове.

"ARM спазва всички закони и регулации на американското правителство", каза говорител на компанията, цитиран от Bloomberg. По-рано ББС съобщи, че служителите на ARM са получили вътрешно съобщение, че бизнесът с Huawei е спрян.

Чуйте технологичните новини от студиото на Bloomberg в Ню Йорк с Керълайн Хайд.