Китайската народна банка излезе с предупреждение

Джеймс Мейгър за предупрежденията и опасенията на Китайската народна банка

13:38 | 20 май 2019
Обновен: 04:04 | 1 юни 2020
Снимка: Giulia Marchi/Bloomberg

Китайската народна банка предупреди, че ескалацията на търговската война може да дестабилизира световната икономика, и обеща да продължи с целевите стимули, докато запазва устойчивостта на юана. Джеймс Мейгър коментира темата в предаването "Bloomberg Daybreak: Asia".

“Търговските фрикции и несигурност в световната политика може да се отразят отрицателно на глобалната икономика,” стимулирайки ускоряване на инфлацията, влошавайки доверието на домакинства и корпорации и предизвиквайки трусове на финансовите пазари, коментира Китайската народна банка в своя тримесечен доклад по паричната политика, изнесен в петък. 

Втората по големина икономика в света е изправена пред потенциални смущения заради увеличените мита върху стоките, изнасяни в САЩ, както и несигурността, свързана със задълбочаването на търговската война. Правителството все още има поле за действие в паричната политика, докато централната банка каза, че ще продължи да оказва подкрепа на икономиката без да я "наводнява" с ликвидност.