Nissan спира опитите за сливане с Renault

Японската компания не смята, че подобна сделка ще разреши проблемите ѝ

20:53 | 13 май 2019
Изпълнителният директор на Renault Жан-Доминик Сенар (вляво) и президентът на Nissan Хирото Сайкава (вдясно). Снимка: Toru Hanai/Bloomberg
Изпълнителният директор на Renault Жан-Доминик Сенар (вляво) и президентът на Nissan Хирото Сайкава (вдясно). Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Японският автомобилен производител Nissan се противопоставя на опитите на партньора му Renault да се стигне до сделка за сливане, тъй като подобна структура няма да подобри финансовите резултати на базираната в Йокохама компания, пише Bloomberg, като се позовава на източник, запознат с преговорите.

Преговорите за сливане започнаха, когато президентът на Renault Жан-Доминик Сенар отправи предложение към изпълнителния директор на Nissan Хирото Сайкава през април, твърди анонимният източник на Bloomberg. Предложението на Сенар предвижда равнопоставеност по отношение на собствеността и представителството в управителния съвет.

Информацията за потенциално сливане се появява, докато Nissan се подготвя да отбележи най-ниската си оперативна печалба за годината от близо десетилетие. Спадът се дължи предимно на слаби продажби в САЩ. Последните месеци за дългогодишното партньорство бяха тежки заради ареста на „главния архитект“ на обединението Карлос Гон.

Обединение под формата на холдинг компания няма да разреши настоящите оперативни проблеми на Nissan като високите разходи и моделите, които не носят висока печалба, смята източникът, пожелал да запази анонимност.

Японската телевизия TBS разпространи информация тази сутрин, че френската автомобилна компания вече е отправила официално предложение за сливане с Nissan. Междувременно японското правителство също се обявява против опитите за сливане, пише Financial Times.

Френската и японската компания, съвместно с партньора си Mitsubishi, произвеждат 10.8 млн. автомобили на година, което е два пъти повече от глобалните доставки на конкурента Ford. Ако бъде създаден нова компания след сливане между Renault и Nissan, тя ще бъде втората по големина в световен мащаб след Volkswagen.

Автомобилните производители увеличават инвестициите си, за да се справят с прехода към електромобили и автономни превозни средства, като междувременно срещат засилена конкуренция и от фирмите за споделени пътувания като Uber.

Преди месец Nissan предупреди инвеститорите, че ще отчете спад на годишната печалба до 318 млрд. йени (2.8 млрд. долара).