Технологичният стартъп на Мъск, който набира все по-голямо финансиране

Целта на Neuralink е да направи революционни открития в областта на невронауката

11:00 | 11 май 2019
Обновен: 11:21 | 3 юни 2020
Основателят на Neuralink Илон Мъск. Снимка: Natan Dvir/Bloomberg

Основаният от американския милиардер Илон Мъск стартъп Neuralink, чиято цел е да свързва човешкия мозък с компютър, вече е събрал финансиране на стойност 39 млн. долара от планираните общо 51 млн. долара, пише Bloomberg, като се позовава на документацията на Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ.

Към момента не е ясно дали в набирането на финансиране са участвали традиционни инвеститори на рисков капитал, или служители на Neuralink и други компании на Мъск. Преди две години компанията обяви, че е събрала 27 млн. долара при общо планирани 100 млн. долара.

Neuralink  е регистрирана в щата Калифорния през 2016 г. като компания за изследвания в сферата на медицината и оттогава оперира без много публичност от Сан Франциско. В стартъпа работят редица специалисти в областта на невронауката от няколко престижни университета. Също така компанията използва за изследвания и опити лабораторията в калифорнийския университет Davis.

През март учени, които работят съвместно с Neuralink, публикуваха резултати от свое изследване. В него се показва нова техника за имплантиране на електроди в мозъците на опитни мишки.

През април Мъск написа в профила си в социалната мрежа Twitter, че ще бъде обявено нещо значимо през следващите месеци във връзка с Neuralink.

През март 2017 г. към компанията се присъедини професорът по невроинженерство от Университета в Орегон Тим Гарднър.