Търговската война удря икономиката на еврозоната

Ако САЩ и Китай не постигнат търговска сделка, последствията за еврозоната ще са тежки, прогнозират анализатори

15:13 | 10 май 2019
Обновен: 15:13 | 2 юни 2020
Пристанище в Хавър, Франция. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Търговското напрежение между САЩ и Китай се засилва за пореден път, като това определено са лоши новини за Европа, тъй като икономиката на Стария континент се успокоява след трудна година, пише Bloomberg.

Тази седмица се очакваше да бъде постигнат напредък в преговорите за търговско споразумение между САЩ и Китай, но американският президент Доналд Тръмп обяви въвеждането на мита върху китайски внос на стойност 200 млрд. долара и заплаши за още подобни действия в бъдеще. Веднага след това правителството в Пекин обяви, че ще отговори с реципрочни мерки, но не даде подробности.

Покачването на напрежението между двете най-големи икономики в света ще има глобално влияние, но и възражда едни от големите рискове за еврозоната, които бяха представени от Европейската комисия преди дни. Регионът е изправен пред още едно предизвикателство. Президентът Тръмп ще реши до 18-ти май дали да наложи мита върху вноса на европейски автомобили, като крайният срок може да бъде удължен.

В момента сме в много деликатна позиция в световната икономика, наблюдаваме индустриална рецесия в повечето части на света, коментира пазарният анализатор в швейцарската застрахователна компания Zurich Insurance Гай Милър.

„Поради създадената несигурност търговското напрежение ще се увеличава, като ситуацията в световен мащаб е много деликатна и изострена“, допълва Милър.

Първоначалният напредък в преговорите между САЩ и Китай увеличи очакванията, че икономиката на еврозоната ще се стабилизира. През първото тримесечие на 2019 г. икономическият растеж на еврозоната беше по-силен в сравнение с предварителните прогнози. В Германия индустриалното производство и поръчките в предприятията са нараснали през март.

Но икономическото доверие в еврозоната все още не е високо.

„Една четвърт от страните членки на валутния съюз са изнасяли стоки за САЩ, като са усетили негативното влияние на митата“, обяснява президентът на Търговската камара на Европейския съюз в Китай Матс Харбърн.

„Покачването на митата до 25% ще се отрази тежко на много компании, а последствията ще се усетят в световен мащаб“, твърди той.

Европейските лидери сключиха търговски пакт с Тръмп преди година, като в момента се стремят да постигнат сделка, която да предотврати въвеждането на още мита върху европейския внос.

Тази седмица председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че трансатлантическото примирие ще се отложи.

Сключването на търговска сделка между Вашингтон и Пекин ще спомогне на икономиката на еврозоната за регистрирането на по-добра втора половина на 2019 г. Но провал би означавал „продължителна търговска несигурност и слаб икономически растеж“, смята анализаторът във финансовата компания Bank of America Мерил Линч.