Анализатор прогнозира премерена реакция на Китай към по-високите мита на САЩ

Хийм Ду, ръководител инвестиции за Китай за отдел „световни пазари“ в Barings

15:06 | 7 май 2019
Обновен: 16:07 | 7 май 2019
Китайският президент Си Дзинпин. Снимка: Nicolas Asfouri-Pool/Getty Images
Китайският президент Си Дзинпин. Снимка: Nicolas Asfouri-Pool/Getty Images

Хийм Ду, ръководител инвестиции за Китай за отдел „световни пазари“ в Barings, коментира очакванията си за търговска сделка между САЩ и Китай и какви мерки биха могли да се очакват от азиатската страна, ако митата действително влязат в сила.

Според анализатора ако митата на САЩ бяха насочени единствено срещу стоки и услуги то това би било лесна част в търговските преговори. Ду обаче смята, че двете най-големи икономики в света са срещнали спънка по отношение на въпроси като трансфера на интелектуална собственост, технологиите и субсидиите към държавните предприятия в Китай. Според икономиста това са проблеми, чиито разрешаване ще отнеме доста дълго. 

Анализаторът сподели, че от Barings са съкратили експозицията си към акции на фона на много силните ръстове, които отчитат през последните няколко месеца пазарите.

Решението се дължи главно на неяснотата за действията на Тръмп и потенциалната промяна на политиката му.

Сметнахме, че нищо не е включено в оценката в случай на някаква спънка. Вчера ние не бяхме изненадани от туита на президента Тръмп и коментара на г-н Лайтхайзер.

Хийм Ду смята, че ако митата действително бъдат увеличени от петък в Пекин ще отделят колкото време е нужно, за да реагират.

В известна степен това ще навреди на таргетирания износен дял от Китай към САЩ, но не е някакво разрушително бедствие, посочи той и прогнозира "претеглена реакция на Китай".