Американската икономика все още има значителен импулс, смята икономист

Лин Рийзър, главен икономист в Point Loma Nazarene University

15:40 | 6 май 2019
Обновен: 19:05 | 5 юни 2020
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Лин Рийзър, главен икономист в Point Loma Nazarene University, коментира данните за заетостта в САЩ и прогнозата си за американската икономика.

Ръстът в броя на новите работни места през април показва, че американската икономика все още има значителен импулс.

Ако президентът Тръмп наложи митата, за които заплашва то това би променила изцяло икономическата картина, смята Рийзър. 

Пазарите и бизнесите очакваха успешно сключване на споразумение на търговския фронт. Вече видяхме по-слаби данни от бизнес сектора през април по отношение на индекса на Института за управление на доставки. Мисля, че бизнес доверието ще бъде сериозно засегнато, ако не постигнем успешна търговска сделка.

Рийзър даде пример със Северна Корея и коментира, че са възможни всякакви изненади при тези преговори. По думите ѝ и двете страни имат огромен положителен потенциал да постигнат сделка и оптимистично погледнато последните развития могат да се счетат като преговорна тактика. Въпреки това никой не трябва да е изненадан, ако в последния момент всичко се провали.

Икономистът призна, че съблюдаваният индикатор от повечето централни банки в света "Кривата на Филипс" вероятно дава пълна картина процеса на инфлацията. Една от загадките е фактът, че САЩ отчитат много нисък процент безработица, но не се наблюдава осезаемо увеличаване на заплатите.

Възможно е всичко това да е просто забавяне в картината. Това, което разбрахме от петъчния доклад за заетостта е, че хората все още са останали настрани. Смятахме, че има много хора, които могат да бъдат привлечени в работната сила, но цялостния процент на участие сред населението в работната сила въобще не се е изменил спрямо миналата година. Тоест, хората или се занимават с друго, или нямат уменията, за да се върнат обратно на трудовия пазар.

В резултат според Рийзър е възможно да има много по-голямо свиване на трудовия пазар, отколкото са смятали икономистите.

Чуйте видеото с целия коментар: