Икономиката на Бразилия ще отчете спад, сочи доклад

Инвеститорите се отдръпват след избирането на Жаир Болсонаро за президент на южноамериканската страна

11:10 | 4 май 2019
Обновен: 11:13 | 4 май 2019
Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Признаците, че икономиката на Бразилия се е свила през първото тримесечие на 2019 г. се увеличават, тъй като през март индустриалното производство в страната се е понижило с много над очакванията на анализаторите, пише Bloomberg.

Производството в Бразилия бележи спад от 1.3% през март, което е най-слабото представяне през последните 6 месеца, показват данни на Националната статистическа служба.

Най-голямата икономика в Южна Америка се възстанови слабо след дълбоката рецесия преди 2 години. Рекордно ниските лихви не доведоха до очаквания възход на индустриалния сектор, който не отчита ръст на месечна база от 2017 г.

Към момента Бразилия се нуждае от привличането на инвестиции, за да поддържа растеж, но доверието отслабна след встъпването в длъжност на президента Жаир Болсонаро.  Бразилският износ за Аржентина също бележи спад, като съседната държава навлиза в рецесия.

Най-големите частни банки в Бразилия намалиха прогнозите си за икономически растеж. Финансовата компания Itau очаква брутният вътрешен продукт да се понижи с 0.2% през тримесечието спрямо предходния период.

Данните за индустриалния сектор от март „със сигурност увеличават риска“ БВП да отчете спад през първите три месеца на тази година, коментира главният икономист за Латинска Америка в Goldman Sachs Алберто Рамос.

„Данните за тримесечието няма да са добри, изглежда, че бразилската икономика ще отчете лек спад“, смята главният икономист за Латинска Америка в Capital Economics Едуард Глосоп.