Carlsberg започва силно 2019 г. и надминава очакванията на пазара

Компанията планира да разшири бизнеса си в Азия

11:54 | 2 май 2019
Обновен: 00:24 | 5 юни 2020
Снимка: Carsten Snejbjerg/Bloomberg

Производителят на бира Carlsberg отчита силно начало на 2019 г., като подобрява значително финансовите си резултати. Приходите на Carlsberg на пазара в Азия се увеличават осезаемо благодарение на придобиването на базираната в Камбоджа компания за производство на бира Cambrew, пише Bloomberg.

Приходите на датската компания се увеличават с 6.4% на годишна база през първото тримесечие и достигат 13.9 млрд. крони (2.1 млрд. долара), докато очакванията на анализаторите бяха за 13.5 млрд. крони.

През последните години Carlsberg сви значително разходите си, докато сега компанията се фокусира върху растежа на продажбите, което се вижда от добрия старт на тази година. Международни брандове като Carlsberg, Tuborg и 1664 Blanc са се представили особено добре в Китай, коментира изпълнителният директор на базираната в Копенхаген компания Кийст Харт.

Резултатите за изминалото тримесечие са утеха са Харт, който преди месец усети гнева на акционерите. Те настояваха за получаването на по-високи бонуси. Голямото предизвикателство пред Харт е да поддържа ръста на продажбите, докато конкурентът Anheuser-Bush InBev NV запазва силните си позиции на пазара.

Преговорите между Carlsberg и виетнамското правителство за придобиването на по-голям дял акции в държавното дружество за бира Habeco са в напреднала фаза, обяснява Харт. Carlsberg преговаря с Habeco от няколко години за сделката, тъй като се стреми да се сдобие с по-голям акционерен дял, за да разшири бизнеса си на бързо разрастващия се пазар във Виетнам.

Цената на акциите на Carlsberg се увеличи с 0.9% по време на сутрешната търговска сесия в Копенхаген. От началото на годината акциите на производителя на бира са поскъпнали с 27%.