Милиони жилища в Япония са необитавани заради демографската криза

Преселението от малките в големите градове в страната утвърждава тенденцията

10:52 | 29 април 2019
Осака, Япония. Снимка: Shiho Fukada/Bloomberg
Осака, Япония. Снимка: Shiho Fukada/Bloomberg

Рекордните 8.46 млн. жилища в Япония са празни, докато строителството в страната продължава на фона на тежката демографска криза, пише Bloomberg.

Свободните жилища са се увеличили с 260 хил. на годишна база и се равняват на 13.6% от общия брой на построените в азиатската страна, показват данни на публикуваното в петък проучване на правителството, пише японското издание Nikkei.

Много от недвижимите имоти са в продажба, под наем или празни. Някои от тях обаче са изоставени, което създава рискове. Все повече хора се местят от малките населени места към мегаполисите, което засилва тенденцията, отбелязва Nikkei.

В редица случаи са откривани пари в брой при събарянето на изоставените къщи. През 2018 г. след срутването на жилище в столицата Токио са били открити 200 хил. долара.

В Китай също има значителен брой празни жилища. Едно на всеки пет жилища в градовете във втората по големина икономика в света е празно, показват данни от 2017 г. Това се равнява на близо 65 млн. жилища, съобщават местните медии.