ОИСР: Социалното неравенство ще се увеличи заради автоматизацията

Негативно влияние от технологичното развитие ще усетят предимно нискообразованите кадри

15:24 | 25 април 2019
Обновен: 11:14 | 3 юни 2020
Снимка: George Osodi/Bloomberg

Автоматизацията, роботите и глобализацията променят с бързи темпове работната среда, като правителствата трябва да действат бързо, за да ограничат влиянието. В противен случай социалното и икономическото напрежение ще се влоши, предупреждава Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), пише Bloomberg.

Почти 50% от професиите може да бъдат изтрити или да претърпят радикални промени през следващите две десетилетия заради автоматизацията, се посочва в публикувания във вторник доклад на базираната в Париж група. „Темпът на промените ще бъде потресаващ“, твърди директорът на отдела по труда в ОИСР Стефано Скарпета.

Някои служители ще спечелят от отварянето на нови пазари заради технологичното развитие, докато младите и нискоквалифицирани кадри са уязвими.

Осезаемите и бързи структурни промени са на хоризонта, като след себе си носят големи възможности, но и сериозна несигурност, обяснява Скарпета.

Това е поредният доклад на ОИСР, в който предупреждава правителствата за рискове в развитите икономики. Международната организация подчертава, че натискът върху средната класа се увеличава, а недоволството в богатите страни се разпространява с бързо темпове.

Промените на пазара на труда ще засегнат някои служители значително повече спрямо други. Влиянието ще е предимно върху млади и нискообразовани хора, става ясно от доклада на ОИСР.

Препоръките в доклада са за повече обучения, като организацията призовава правителствата да разширят протекциите за служителите в сивия сектор, където често се нарушават основни права. В доклада има и предупреждения за „негативни усложнения“ по отношение на социалната кохезия.