Икономист на UBS не очаква драстично поскъпване на акциите

Пол Донован, глобален главен икономист на UBS Wealth Management

18:34 | 15 април 2019
Обновен: 20:36 | 15 април 2019
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Пол Донован, глобален главен икономист на UBS Wealth Management, и Джулиан Чилингуърт, главен инвестиционен директор на Rathbones, изследват състоянието на текущия ръст на капиталовите пазари.

Според Донован слабата инфлация в САЩ не е фактор към покачване, тъй който тя започва да ограничава рентабилността при същевременно покачващи се разходи. По думите му се получава или инфлация, или свити маржове на печалбата. В случая се получават свити маржове на печалбата.

Средата не е такава, която задължително ще ни тласне към драстично поскъпване на акциите. Смятам, че имаме среда с положителен апетит към риск, но не съм сигурен задължително, че трябва да даваме превес на позициите в акции. 

От Rathbones твърдо застават настрана в неутрална позиция към акциите. "Правим разделение по отношение на капиталовия риск – от една страна това са корпоративните облигации и подобните, под категория АА, а от друга страна – чистите акции", посочи Чилингуърт.

Постепенно по малко изтегляме парите си от глобалните си портфолиота и това е начинът, по който ще действаме и през останалата част от годината.

Много е трудно да си представим, че маржовете на печалбата ще се разширят в сегашната среда, а причините да се притесняваме, че ще се свиват, са доста – ниска инфлация и натиск върху увеличаването на заплатите, допълни той.