Турция арестува икономист заради критика към Ердоган

Свободата на словото в Турция е силно ограничена след неуспешния опит за преврат през 2016 г.

16:42 | 14 април 2019
Обновен: 01:24 | 6 юни 2020
Снимка: Miguel Angel Sanchez/Bloomberg

Полицията в Истанбул арестува икономистът Мустафа Сонмез, който е известен с опозиционните си възгледи, заради „умишлена обида“ срещу турския президент Реджеп Ердоган в публикация в социалните мрежи, пише Bloomberg.

Сонмез беше отведен от дома си рано тази сутрин. Той е задържан в районно управление в Истанбул, съобщава държавната новинарска агенция Anadolu. Сонмез, който работи и като колумнист и телевизионен коментатор, е известен с критиките си към управляващата партия на Ердоган.

Адвокатът му Хюсне Айдин заяви, че е бил разпитван от властите относно публикациите на Сонмез в социалната мрежа Twitter след края на местните избори.

В последните си публикации Сонмез критикува правителството, че не признава победата на Екрем Имамоглу на кметските избори в Истанбул.

“Той беше задържан сутринта заради обида към президента. Няколко часа по-късно Сонмез бе освободен от ареста, но това не означава, че няма да бъде заведено дело срещу него“, коментира Айдин в интервю за Bloomberg.

Свободата на словото в Турция е силно ограничена от 2013 г., когато от символичния парк „Гези“ започнаха масови протести срещу правителството. След неуспешния опит за преврат през 2016 г. хиляди учени, журналисти, актьори и военни бяха арестувани.