Защо Uber се различава от Lyft?

Според някои анализатори Uber ще се разрасне с бързи темпове като онлайн търговеца Amazon

14:54 | 14 април 2019
Обновен: 14:56 | 14 април 2019
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Uber и Lyft са най-големите компании за споделени пътувания в САЩ, но между тях има значими разлики.

Uber е добре известна бизнеса си за споделени пътувания, както и Lyft. Двете фирми предлагат услуги за споделени пътувания и отдават за краткосрочен период велосипеди и скутери. Но приликите спират дотук, пише CNBC.

Uber обяви, че генерира големи приходи, като позиционира в 3 категории на печелившите звена – персонална мобилност, Uber Eats и Uber Freight. Uber оперира в 63 страни и над 700 града, докато конкурентът Lyft развива дейност само в САЩ и Канада.

Ръководството на Uber съобщи, че целта на компанията е да предоставя „безопасен, надежден и удобен превоз няколко минути след натискането на един бутон“. Американската компания допълва, че се стреми да осигурява надежден и гъвкав начин на своите шофьори да печелят пари.

Преди година Uber направи сериозен ход за т.нар. „нова мобилност“. Uber сключи сделка за придобиването на компанията за споделени пътувания с електрически велосипеди JUMP, а впоследствие инвестира и в стартъпа за споделяне на скутери и колела Lime.

Три четвърти от пътуванията с автомобили на Uber са осъществени извън САЩ през последното тримесечие на 2018 г.

За да засили своето международно присъствие, Uber сключи споразумения и придоби дялове в най-голямата компания за споделени пътувания в Китай Didi Chuxing, базирания в Сингапур стартъп Grab, който е лидер на пазарите в Югоизточна Азия, и създаде съвместно дружество с руската фирма Yandex Taxi. Очаква се скоро да приключи и придобиването на базираната в Дубай компания за споделени пътувания Careem. По този начин Uber ще разшири бизнеса си в Близкия изток.

В Индия Uber предлага услуги за споделени пътувания с мотори и рикши. През 2018 г. Uber генерира приходи на стойност 9.2 млрд. долара от бизнеса си за споделени пътувания. Междувременно компанията се ориентира и към доставката на храна и логистика.

Остава да стане ясно дали инвеститорите ще имат вяра в потенциала на Uber и ще се фокусират върху растежа, вместо върху печалбата.

Някои анализатори прогнозират, че Uber ще има съдба като на американската компания за онлайн търговия Amazon, която първоначално се появи на пазара като търговец на книги, но се разрасна с бързи темпове и вече продава разнообразни продукти и има бизнес с облачни услуги.