Венецуела разширява цивилните милиции

Целта на президента Мадуро е членовете на отряди да достигнат 3 млн. души

10:00 | 14 април 2019
Обновен: 22:05 | 25 май 2020
Президентът на Венецуела Николас Мадуро. Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

Венецуелският президент Николас Мадуро нареди вчера увеличаване на броя на членовете на цивилните милиции с един милион души, пише Investor.bg, позовавайки се на Ройтерс.

В същото време опозиционният лидер Хуан Гуайдо посети щата Сулия (Западна Венецуела), който бе сериозно засегнат от спиранията на тока във Венецуела.

Лидерът на контролираното от опозицията Национално събрание Гуайдо, който през януари се обяви за временен президент на Венецуела, призовава военните да обърнат гръб на Мадуро на фона на хиперинфлацията, икономическата криза и спиранията на електричеството в страната през последния месец.

Гуайдо бе признат за лидер на Венецуела от Съединените щати и повечето западни държави, които са съгласни с аргумента му, че преизбирането на Николас Мадуро за президент миналата година е било нелегитимно.

Цивилните милиции, създадени през 2008 г. от покойния президент на Венецуела и ментор на Мадуро Уго Чавес, се отчитат директно пред президента и имат за цел да допълнят работата на въоръжените сили.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.