МВФ готов да действа за повишение на ръста

Пролетна среща на МВФ

08:02 | 14 април 2019
Обновен: 20:33 | 5 юни 2020
Автор: Иван Николов
Марио Драги, президент на ЕЦБ на Пролетната среща на МВФ, Вашингтон, 13 април 2019.  Photographer: Joshua Roberts/Bloomberg

Глобалните финансови министри и централни банкери се договориха да вземат мерки за ръста на световната икономика, изправена пред рискове от спад, включително търговски напрежения, се казва в общата декларация, приета в събота от Международния валутен и финансов комитет на МВФ, цитиран от Bloomberg.

Организацията прогнозира ръст през 2020, но предупреди за рискове от понижение.

Рисковете включват „търговски напрежения, политическа несигурност,  геополитически рискове и внезапен ръст в затягането на финансовите условия на фона на ограничени налични мерки и исторически високи нива на дълг и повишена финансова уязвимост”, обяви комитетът.

„За да защитим експанзията, ще продължим да намаляваме рисковете, да увеличаваме устойчивостта и при нужда ще действаме за повишение на ръста в полза на всички”, обявиха официалните представители.

Изявлението е знак за повишена тревога в сравнение с предишното заседание на Международния валутен и финансов комитет на МВФ преди 6 месеца.

Тази седмица МВФ понижи прогнозата си за глобален ръст до най-ниско ниво от финансовата криза и управляващият директор Кристин Лагард предупреди да се избягва „самонараняване” като въвеждане на реципрочни мита.

Декларацията призовава страните да решават търговските спорове и отбелязва, че „свободната, честна и взаимно изгодна търговия на стоки и услуги и инвестициите са основните фактори за ръст и създаване на работни места.

Също във Вашингтон в събота президентът на ЕЦБ Марио Драги направи предпазливо оптимистична бележка за възстановяването на еврозоната тази година като каза, че някои от факторите, задържащи ръста, отшумяват.

 

 

„Преди една година глобалната икономика се ускоряваше в почти всички региони по света и се очакваше да расте с 3,9% през 2018 и 2019. Година по-късно много неща се промениха: търговските напрежения САЩ-Китай, макроикономическият стрес в Аржентина и Турция, смущенията в автомобилния сектор в Германия, затегнатите кредитни политики в Китай и финансовото затягане, наред с нормализацията в монетарната политика в по-големите развити икономики – всичко това допринесе за значително отслабената експанзия на глобалната икономика, особено през втората половина на 2018.

С очакванията тази слабост да продължи в първата половина на 2019, Световната икономическа прогноза предвижда спад в ръста за 2019 за 70% от глобалната икономика.

Глобалният ръст, който стигна близо до 4% за 2017 се смекчи до 3,6% през 2018 и се предвижда да спадне още до 3,3% през 2019”, каза в обобщението си Гита Гопинат от МВФ.

Централните банки

Панелът на МВФ призова централните банки да комуникират решенията си за политиките и да оперират, „водени от данните”, се казва още в декларацията, която съдържа още ангажиментите на страните да се въздържат от „конкурентни девалвации” на валутите си. Фискалните политики би трябвало да бъдат „гъвкави и поддържащи ръста”, обявиха членовете на комитета.

„Глобалната експанзия продължава, но по-бавно”, каза председателката на Международния валутен и финансов комитет на МВФ Лесетия Кванянго, гуверньор на Южноафриканската централна банка на пресконференция в събота.

Марио Драги, президент на ЕЦБ на Пролетната среща на МВФ, Вашингтон, 13 април 2019.  Photographer: Joshua Roberts/Bloomberg.

Драги

Икономиката на 19-те страни от еврозоната показва „забележителна устойчивост” на фона на препятствия като Brexit, търговски протекционизъм и политическа несигурност в някои членове, каза шефът на ЕЦБ пред пресата. И все пак балансът на рисковете остава насочен надолу и ЕЦБ трябва да запази подкрепящата си политика, каза той.

Драги се включи и в дебата Тръмп-Фед.

Пред репортери на срещата на МВФ той каза, че е „определено разтревожен за независимостта на централната банка” и особено „в най-важната юрисдикция на света”.

„Ако централната банка не е независима, тогава хората може да си помислят, че решенията за валутната политика следват политически съвети, а не обективни оценки на икономическата прогноза”, каза Драги.

„Централните банки трябва да бъдат оставени свободно да избират най-добрия път за изпълнение” на мандатите си.

Също в събота, запитана на пресбрифинг за кандидатите на Фед и други видове натиск над централните банки, управляващият директор на МВФ Кристин Лагард каза, че за подобни институции „независимостта им е служила добре досега и се надяваме да продължи”.