Кои са проблемните звена на компанията за споделени пътувания Lyft?

Ивайло Чаушев, старши дилър в "Делтасток", Бизнес старт, 12.04.2019

09:22 | 12 април 2019
Обновен: 06:29 | 6 юни 2020
Ивайло Чаушев, старши дилър в "Делтасток". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

IPO-то на американската компания за споделени пътувания Lyft беше много очаквано, но и надценено. Това каза Ивайло Чаушев, старши дилър в "Делтасток", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

„IPO-то беше надценено. Технологичният стартъп Lyft, който е основен конкурент на Uber в САЩ, изглежда много привлекателно и бе маркетиран като такъв. Споделеното пътуване е нишов сегмент. По този начин се създава нова индустрия и се привлича голяма част от дела на таксиметровите шофьори".

Проблемът на Lyft е техният бизнес модел, смята Чаушев. Според него той не е достатъчен да генерира необходимата печалба.

„Агресивната експанзия на Lyft става чрез субсидиране на шофьорите и предоставяне на купони на пътниците. Колкото повече се разраства компанията, толкова повече се увеличават разходите заради купоните за шофьори. Евентуална печалба може да не видим в близките 5-6 години".

За 2018 г. Lyft е на загуба от 911 млн. долара. Тя се увеличава пропорционално с развитието на бизнеса, отбеляза гостът.

Той говори и за конкуренцията между Uber и Lyft.

"Uber и Lyft притежават 98% от пазарния дял на споделените пътувания в САЩ. Те са в непрекъсната конкуренция и ценова война. Компаниите ще държат цените ниски, за да са конкурентни, докато едната фирма не издъхне".

Uber ще привлече част от капитала, който е инвестиран в Lyft, смята той. За Uber и Lyft е изключително важно да имат много шофьори, за да може клиентите да чакат възможно най-малко при поръчка на кола, обясни Чаушев.

Във видео материала вижте целия разговор.