Ryanair е сред най-големите замърсители на въздуха в Европа

За първи път в топ 10 на списъка е компания, която не оперира електроцентрали на изкопаеми горива

15:13 | 2 април 2019
Обновен: 15:18 | 2 април 2019
Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg
Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair е сред 10-те най-големи замърсители на въздуха в Европа през 2018 г. За първи път в списъка попада компания, която не оперира електроцентрала, изгаряща изкопаеми горива, пише Bloomberg.

Това е заключението от анализа на Европейския съюз (ЕС). В него са поместени данни за въглеродните емисии, които са събрани от базираната в Брюксел изследователска група Transport & Environment. Въглеродните емисии на Ryanair са се увеличили с 6.9% на годишна база, показват данните.

Нарастващият принос на парниковите газове в авиационната индустрия е в основата на негативното въздействие върху атмосферата, става ясно от резултатите. Замърсяването на въздуха от авиокомпании се е увеличило с близо две трети от 2005 г. Прогнозите са, че тенденцията ще продължи, докато пътуването със самолет става все по-евтино.

Други индустрии успяват да намалят значително отделянето на вредни емисии. Преди година Европейската система по вредните емисии отчете спад от 3.8% на парниковите газове. Великобритания, Германия и други европейски държави затварят атомни електрически централи в битката с климатичните промени.

Ryanair е на 9 място в списъка с най-големите замърсители на въздуха в Европа. Останалите позиции в топ 10 се заемат от компании, които генерират електричество чрез въглища, които са най-мръсното изкопаемо гориво.

В официално изявление ръководството на нискобюджетния превозвач посочва, че „Ryanair е най-зелената авиолиния и нейните самолети отделят най-малко въглеродни емисии спрямо останалите играчи в бранша“.