Shell ще използва нова технология за защита на околната среда при сондажите в Черно море

Успехът на проекта би намалил енергийната зависимост на България от Русия

15:08 | 26 март 2019
Обновен: 09:11 | 3 юни 2020
Александър Кейс, ръководител на проект "Проучвателни дейности в България" в Shell (вляво), Ян Декнател, главен директор "Проучвателни дейности в Западно Черноморие" в Shell (по средата), Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България (вдясно)

Британско-холандската енергийна компания Royal Dutch Shell ще започне сондажни проучвателни дейности в „Блок 1-14 Хан Кубрат“ в Черно море на 1 април в търсене на нефт и природен газ. Това съобщиха от дружеството на официална пресконференция.

Shell е сключила партньорство с испанската група Repsol и австралийската компания Woodside Energy. Предвиждат се проучвателни дейности на 2500 метра под морското дъно, като при успех на проекта е възможно да се създадат условия за откъсването на България от руската енергийна зависимост.

„Шансът за откриване на природен газ или нефт в тази част на Черноморието е едно към пет. Периодът от откриването на въглеводороди до изваждането им на повърхността може да отнеме между 6 и 10 години. Ние ще продължаваме да разработваме находището, докато постигнем оптималния брой кладенци и съоръжения, а след това ще навлезем в дълга фаза на добив, която може да продължи 20-30 години или повече, ако междувременно се появят нови технологии, позволяващи ни да експлоатираме залежите“, коментира по време на пресконференцията Ян Декнател, главен директор „Проучвателни дейности в Западно Черноморие“ в Shell.

След събраните геоложки данни в периода между октомври 2016 г. и януари 2017 г. имаме готовност да започнем проучвателни сондажни дейности в Черно море на 1 април, заяви ръководителят на проект „Проучвателни дейности в България“ в Shell Александър Кейс.

Безопасност за служителите и околната среда

Едно от допълнителните оборудвания, което е различно спрямо останалите сондажи, е т.нар. managed pressure drilling (управление на налягането при сондирането), коментира Александър Арабаджиян, експерт „Външни комуникации“ в Shell, в интервю за Цветан Кръстев.

"Това е нова технология, която ще спомогне сондирането да бъде ефективно и безопасно. По този начин животът на хората и околната среда ще бъдат защитени", обяснява Арабаджиян.

По време на сондажа ще използваме поредица от бариери за осигуряването на безопасността в различни аспекти, включително и за околната среда, разказа Декнател в интервю за Кръстев.

"Над сондажната глава има сондажна течност, която балансира налягането. По този начин налягането, което идва от земните недра, се неутрализира чрез сондажната течност, която охлажда и сондажната глава", разказва той.

Втората бариера е т.нар противофонтанен блок. Тази технология се използва в случай, че първата бариера откаже, уточни Декнател.

"Ако налягането все пак пробие през сондажната течност, втората бариера отрязва пътя на въглеводородите нагоре. С противофонтанния блок тръбата на сондажа се запечатва".

Има и други превантивни мерки като спасителни лодки за евакуация на екипажа, допълни той.

По думите на Декнател за компанията е важно да поддържа добри отношения със сегашното правителство в България, както и с всяко следващо.