Ръстът на цените на имотите може да се отрази на...работното място

Собствениците на жилища нямат мотивация на работа, тъй като печелят достатъчно от бума на имотния пазар, сочи проучване

16:41 | 24 март 2019
Обновен: 16:46 | 24 март 2019
Сгради в Токио, Япония. Снимка: Toru Hanai/Bloomberg
Сгради в Токио, Япония. Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Бумът на имотния пазар може да се отрази на концентрацията на служителите, тъй като на работното си място някои от тях прекарват допълнително време за онлайн пазаруване, пише Bloomberg, позовавайки се на проучване на Училището по бизнес в Сингапур.

Увеличението от 5% на цените на недвижимите имоти е довело до ръст от 8% на служителите с неприемливо поведение, сочи изследването, което се базира на събрана информация в три китайски града.

Близо 60% от собствениците на едно жилище признават, че са склонни да отделят време за лични ангажименти по време на работните си часове. Подобно поведение се наблюдава в много по-голяма степен сред собствениците на поне две жилища, става ясно от доклада.

„Когато цените се покачват, богатсвото на собствениците на недвижими имоти се увеличава. Това ги кара да спестяват усилията си на работното място“, обяснява преподавателят в Училището по бизнес Венлан Киян.

Проучването е изготвено от академичната общност в Сингапур и Китай, като са използвани 9 млн. транзакции чрез кредитни карти на 200 хил. души в Шанхай, Ханджоу и Сямън. В тези три китайски града цените на имотите достигнаха рекордно високи нива.  Това доведе до поскъпването на жилищата и в близките райони.

„Въпреки че данните са от Китай, проучването доказва тезата, че разрастващият се имотен пазар оказва влияние навсякъде върху решенията на служителите, което удря трудовия пазар и продуктивността“, коментира Киян.