Мадуро подготвя промени в правителството, за да се задържи на власт

Венецуелският президент няма полезни ходове и затова се насочва към крайни мерки, смятат анализатори

16:06 | 24 март 2019
Обновен: 22:04 | 14 юни 2020
Автор: Даяна Попова
Президентът на Венецуела (вляво) по време на демонстрация срещу империализма в Каракас. Снимка: Adriana Loureiro Fernandez/Bloomberg
Президентът на Венецуела (вляво) по време на демонстрация срещу империализма в Каракас. Снимка: Adriana Loureiro Fernandez/Bloomberg

Президентът на Венецуела Николас Мадуро планира да направи сериозни промени в правителството си. Това показва, че Мадуро усеща натиска от санкциите на САЩ и международната подкрепа за лидера на опозицията в страната Хуан Гуайдо, пише Bloomberg.

“Ще извърша осезаеми промени структурата на правителството“, заяви Мадуро в реч пред свои симпатизанти. Според него трябва да има обновяване и промени с цел подобряване на ситуацията.

Поради това е необходимо да се състави нов екип от специалисти, които да се справят със социалните проблеми в страната, коментира Мадуро. Преди седмица венецуелският президент намекна, че са възможни оставките на членове на кабинета му.

Хиляди граждани във Венецуела настояват за оставката на Мадуро, докато страната се намира в една от най-тежките икономически кризи в своята история.

В началото на този месец електричеството във Венецуела спираше на няколко пъти, водоснабдяването беше затруднено, като това доведе до нова серия от протести. Мадуро среща подкрепата на Русия, Турция и Китай, докато Гуайдо е признат за президент от САЩ и още 50 държави. В момента опозиционният лидер обикаля южноамериканската страна, за да набира подкрепа.

Мадуро обяви, че властите са задържали коломбийски паравоенен лидер, който е участвал в опитите за дестабилизация на страната.

Междувременно Мадуро призова привържениците си да се мобилизират и въоръжат в защита на социалистическото правителство. „Санкциите на Вашингтон не са достатъчни, за да се предам“, твърди той.

Правителството обещава да замени всички уреди, които са повредени след прекъсванията на тока. Мадуро обвини САЩ за авариите с тока през март.