Световната икономика се забавя, но финансовите резултати ще са дори по-лоши

Майк Уилсън, главен икономист капиталови пазари САЩ в Morgan Stanley

15:53 | 22 март 2019
Обновен: 14:27 | 31 май 2020
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Марк Кабана, ръководител стратегии фиксирана доходност в САЩ в Bank of America Merrill Lynch, и Майк Уилсън, главен икономист капиталови пазари САЩ в Morgan Stanley, коментираха забавянето на икономиката в Европа, както и перспективите за финансовите резултати в световен план.

Според Кабана голяма част от забавянето в Европа е предизвикано от несигурността, произлизаща от търговията предвид, че износът е много голям двигател за германската икономика.
Въпреки това той смята, че при стабилизиране на търговските отношения между САЩ и Китай и утихване на опасенията за световния ръст страховете за надвисваща световна рецесия ще бъдат понижени. От  Bank of America Merrill Lynch прогнозират забавяне в световния ръст през второто тримесечие.

Според Уилсън забавянето в Германия е пряко свързано с Китай заради продажбите на автомобили, които отбелязват силен спад в азиатската страна.

Прогнозата на Morgan Stanley е, че първото тримесечие ще е най-ниското равнище за световната икономика, но не могат да посочат кога това ще е така за американската икономика, тъй като в голяма степен зависи от финансовите резултати.

"Финансовите резултати миналата година бяха силно стимулирани от данъчните съкращения, но сега това влияние утихва. Тоест, след като ръстът на икономиката се забавя, то финансовите резултати ще бъдат дори по-лоши", предупреди Майк Уилсън.

Очаквайте видео с целия коментар.