Тереза Мей прие двата сценария на ЕС за отлагане на Brexit

Премиерът се връща в Лондон, за да се опита да убеди парламента да приеме сделката

06:46 | 22 март 2019
Обновен: 06:46 | 22 март 2019
Автор: Иван Николов
Британският премиер Тереза Мей си тръгва след пресконференцията в Брюксел. 22 май 2019. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg
Британският премиер Тереза Мей си тръгва след пресконференцията в Брюксел. 22 май 2019. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Мей прие предложенията на 27-те страни от ЕС да отложи Член 50 до 22 май 2019, ако следващата седмица договорът за излизане на Великобритания от ЕС бъде одобрен.

В случай, че парламентът в Лондон отново отхвърли предложението за сделка с ЕС, новото удължаване ще бъде до 12 април.

В същото време ЕС продължава подготовката за излизане на Великобритания без сделка от общността.

До 11 април Лондон трябва да реши дали да организира европейски избори през май.

 

Срещата на върха в Брюксел

Лидерите на ЕС разговаряха с Мей по сценариите в продължение на повече от 7 часа, преди британският премиер да бъде помолена на излезе, докато обсъдят отговора си.

Ако Мей успее да прокара сделката в парламента в Лондон след двата провала досега, ЕС ще позволи на Великобритания да остане в общността до 22 май, за да приключи формалностите.

В противен случай Мей трябва да реши дали иска по-дълго отлагане, вероятно до края на годината или да излезе без сделка.

Британският премиер Тереза Мей говори пред журналисти преди срещата с лидерите на ЕС в Брюксел. 21 май 2019. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg.

Какво следва?

"Нашето решение днес подчертава значението на приемането от Камарата на представителите на сделката за Brexit следващата седмица, така че да сложим край на несигурността и да излезем организирано", каза Мей на брифинга около полунощ.

"Утре сутринта ще се върна във Великобритания и ще работя усърдно, за да прокарам сделката".

Въпреки че лидерите на ЕС не решиха какво да бъде удължаването на Brexit до по-късна дата, вероятно тя ще е до края на 2019, съобщава Bloomberg, цитирайки официалните лица.

"ЕС не държи всички карти", каза френският президент Еманюел Макрон.

"ЕС трябва да се изправи пред британската правителствена криза. Това е истинска политическа и демократична криза и тя е британска".

Президентът на ЕС Доналд Туск, в гръб, преди началото на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел. 21 март 2019. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg.

 

Петицията

Петицията на сайта на британския парламент против Brexit бе подписана от над 1 милион души.

През нощта се събираха по 2000 подписа на минута.

"Активността е най-висока в историята, затова направихме някои промени, за да осигурим стабилността на сайта", написа британският парламент в Туитър.