BMW спира производството на 3-Series GT

Целта на германската компания е да свие разходите си заради търговското напрежение и несигурността около Brexit

18:58 | 15 март 2019
Обновен: 04:37 | 5 юни 2020
Харалд Крюгер, главен изпълнителен директор на BMW. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Германската автомобилна компания BMW ще спре да произвежда автомобили от модела 3-Series GT заради забавянето на световния икономически растеж и търговското напрежение в световен мащаб, пише Bloomberg.

“Предизвикателствата, пред които се изправя автомобилната индустрия, не изглежда да намаляват“, заяви изпълнителният директор на BMW Харалд Крюгер в петък. Според него ще са необходими сериозни усилия, за да може компанията да спомогне за трансформацията в сектора.

Компанията ще преструктурира управителния си съвет, като продажбите на брандовете BMW, Mini и Rolls-Royce ще се ръководят от Питър Нота, който досега отговаряше само за продажбите на BMW.

Печалбата на базирания в Мюнхен автопроизводител беше ударена заради митата върху произведените в предприятието на BMW в Южна Каролина превозни средства, които са внесени впоследствие в Китай. Редица играчи в бранша понижиха прогнозите си за печалба заради новите правила за отделянето на вредни емисии във въздуха и несигурността около Brexit.. BMW обяви, че няма да прави наследник на 3-Series GT, въпреки че сегашният модел се продава добре. „Автопроизводителите на са супермаркети, няма причина да се продава всичко. Спирането на производството на този модел е правилното решение, няма да липсват на никого“, коментира анализаторът в Bankhaus Metzler Юрген Пипер.

Акциите на BMW поскъпнаха с 0.8% на борсата във Франкфурт, след като новината беше обявена.

Други автомобилни компании също планират да свият разходите си. Audi, която е собственост на Volkswagen, ще представи през май нов план за свиване на разходите и по-бързо взимане на решения. Германският концерн Daimler обяви преди месец, че ще предприеме мерки за свиване на разходите заради годишните си финансови резултати.