Конфликтът за финансирането на НАТО се задълбочава

Няколко европейски страни не са изпълнили задължението си да отделят поне 2% от БВП за отбрана през 2018 г.

14:33 | 15 март 2019
Обновен: 06:29 | 6 юни 2020
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео (вдясно) и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (вляво). Снимка: Zach Gibson

Съюзниците на САЩ в НАТО рискуват да влязат в пореден директен сблъсък с американския президент Доналд Тръмп, след като новите данни за разходите им, публикувани в четвъртък, показват, че почти няма промяна в средствата, които отделят за колективна отбрана, пише Investor.bg, като цитира Bloomberg.

Германия, Италия, Испания, Белгия и Холандия не са дори близо до изпълнението на ангажимента си да отделят най-малко 2% от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана, показват изчисления на Алианса за 2018 г.

Германия, която е чест обект на атаки от страна на Тръмп, е похарчила 1,23% от БВП за армията си през миналата година. При Канада пък се наблюдава понижение също до 1,23% от 1,41%.

Само седем страни членки са изпълнили изискванията за отбрана – САЩ, Гърция, Великобритания, Естония, Полша, Латвия и Литва, показва годишният доклад на НАТО.

България не успява да премине прага от 2% със своите 1,43% от БВП при среден процент за Европа от 1,51%. Страната ни обаче изпълнява изискването за 20% разходи за оборудване от общия бюджет за отбрана. Тук с най-голям дял от над 40% е Люксембург.

Според изчисленията страната ни е похарчила 937 млн. долара за отбрана през 2018 г., което представлява ръст от 19,19% на годишна основа. За сравнение, през 2017 г. страната ни е отделила 723 млн. долара

Делът на страната ни е по-голям спрямо този на страни като Испания, Белгия и Люксембург, които отделят по-малко от половината от изисквания процент. Вашингтон от своя страна отговаря за 70% от военните разходи на НАТО, което е и основният довод на Тръмп в нападките му срещу Европа и обвиненията, че съюзниците се възползват от САЩ.

Въпреки данните, които все още са далеч от целта, от Алианса все пак задават положителен тон на доклада си, като генералният секретар Йенс Столтенберг посочва, че тенденцията за свиване на разходите от предишни години вече е обърната.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.