Ефектът на скандалите за пране на пари за ING в Германия

Ник Ю, главен изпълнителен директор на ING Germany

17:42 | 7 март 2019
Обновен: 19:03 | 6 юни 2020
Логото на ING. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Ник Ю, главен изпълнителен директор на ING Germany, коментира разследванията за пране на пари по цяла Европа, както и подхода на ING към сливанията и придобиванията.

От банката се опитват да предоставят последна информация чрез своите прессъобщения, докато тя бе глобена с 775 млн. евро и в момента прави всичко по силите си, за да спази всички регламенти, коментира директорът.

По думите на Ю клиентите не са започнали да избягват банката във връзка с този случай, а отражението върху ING в Германия е изключително ограничено. 

Има доста фрагментация на германския банков пазар. Винаги сме казвали как в Германия има повече банки, отколкото супермаркети. Но вече се наблюдава известна консолидация в процес.

"На годишна база мисля, че около 100 банки изчезват от пейзажа, като в момента са около 1800 на брой. Добрата новина за ING в Германия е че бележим силен органичен ръст. Миналата година имахме много добро представяне по този показател", коментира директорът.

Банката опитва да диверсифицира услугите си, насочвайки се към финтех, като осъществи придобиване на P2P платформата Lendico. Ник Ю иска ING да е готова за бъдещето на дигиталния свят, където според него информацията ще има много по-голямо значени, като предпочита да развива и надгражда възможности, вместо да ги купува.

ING е в партньорство и с фонда Scalable Capital с цел да предостави много по-добро обслужване на клиентите. "Според мен в цялостната трансформация, която преживява банковата индустрия, потребителското преживяване ще е това, което ще може да променя правилата на играта", посочи още Ю.