Китай предприема мерки за засилване на икономическия растеж

Инвеститорите следят внимателно как Пекин ще балансира между нуждата от растеж и заплахата от финансови рискове

11:55 | 7 март 2019
Обновен: 17:15 | 6 юни 2020
13-ят Национален конгрес на Китай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Решението на Китай да увеличи съотношението на бюджетния си дефицит до 2,8% през тази година от 2,6% през 2018 г. е подходящо предвид състоянието на икономиката и дава пространство за действие на властите. Това зави китайският финансов министър Лу Кун в четвъртък в рамките на годишното Общокитайско събрание на народните представители.Той също така допълни, че проактивната фискална политика не означава, че стимулите за икономиката ще бъдат безкрайни, като отново повтори предходните ангажименти на правителството за ограничения, пише Investor.bg, позовавайки се на Ройтерс.

Международните инвеститори следят отблизо подкрепата, която Пекин ще окаже на икономиката си, след като растежът през 2018 г. се забави до близо 30-годишно дъно. Ключово за пазарите ще бъде това как властите в страната ще успеят да балансират между нуждата от растеж от една страна и заплахата от натрупване на финансовите рискове и дълга.

Премиерът Ли Къцян заяви при откриването на парламентарната среща в четвъртък, че Китай планира допълнителни данъчни съкращения и инфраструктурни разходи на стойност милиарди долари на фона на натиска от по-вялото местно търсене и търговската война със САЩ.

Премиерът също така обяви и леко покачване на съотношението бюджетен дефицит-брутен вътрешен продукт, както и понижаване на целите за икономически растеж до 6-6,5%, като и двете мерки бяха до голяма степен очаквани.

По думите на Лу данъчните съкращения ще са основен приоритет на правителството през идната година и може да се окаже, че дори ще превишат предложения по-рано обем от 2 трлн. юана (298 млрд. долара), съобщава Bloomberg. Понижението ще включва и дългоочаквано намаление на данъка върху добавената стойност (ДДС) за сектора на производството, транспорта и строителството. Все още обаче не е ясно кога пониженията на ДДС ще влязат в сила.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.