"Росатом" има готовност да дострои АЕЦ "Белене" в кратки срокове

Налице е конструктивна нагласа от българското правителство, твърдят руските власти

11:32 | 4 март 2019
Обновен: 12:11 | 28 май 2020
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Държавната руска корпорация Росатом е готова наравно с други претенденти да участва в конкурса за възобновяване на строителството на атомната централа „Белене“ в България и е способна да завърши изграждането на този обект в кратки срокове. Това заяви пред журналисти първият заместник-ръководител на руската правителствена администрация (така наречения Апарат на правителството) Сергей Приходко преди визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в София, пише Investor.bg, позовавайки се на БТА.

„Сега ние виждаме конструктивната нагласа на настоящото българско правителство, което има намерение да даде рестарт на съоръжението АЕЦ „Белене“. Руската компания е готова наравно с други компании да участва в конкурсните процедури", каза Приходко.

По думите му Русия притежава най-добрите реактори в света, отговарящи на най-високите изисквания за безопасност, а Росатом е лидер в изграждането на атомни блокове. Приходко също така припомни, че основното технологично оборудване на централата вече е произведено и се намира в България. Руските специалисти са изпълнили голям обем от работа по проектирането и лицензирането, допълни той.

„Всичко говори в полза на това, че Росатом е способна да осигури доизграждането на централата в кратки срокове и да участва в качеството на партньор във всички жизнени цикли на АЕЦ-а", добави той.

Приходко заключи, че веднага щом в София бъдат взети необходимите решения, може да се пристъпи към предметни консултации, в това число и относно финансово-икономическия модел на проекта и възможните форми на неговата поддръжка. 

Още по темата може да прочетете в Investor.bg.