Търговска сделка между САЩ и Китай няма да е решение на структурните въпроси

Стефани Рикард, професор по политически науки в The London School of Economics

18:22 | 1 март 2019
Обновен: 19:41 | 4 юни 2020
Снимка: static.independent.co.uk

Стефани Рикард, професор по политически науки в The London School of Economics, и Алберто Гало, портфолио мениджър в Algebris Investments, коментираха търговските преговори между САЩ и Китай

Според Рикард сделка ще бъде подписана, тъй като и двете страни имат нужда от нея, но по думите ѝ тя няма да адресира структурните въпроси, които са същината на сблъсъка. Въпроси относно участието на китайското правителство в държавни компании и индустриалната политика не могат да бъдат разрешени чрез търговски споразумения от 150 страници, смята тя. 

Стефани Рикард коментира, че китайската технологична компания Huawei със сигурност присъства като тема в обсъжданията между двете стари, но професорът изрази прогноза, че търговското споразумение ще се опита да остави това настрана и ще заяви, че това е въпрос, към който ще се подходи отделно.

Вместо това сделката ще опита да адресира неща като валутна манипулация, държавни предприятия и индустриални субсидии.

Алберто Гало посочи, че от Algebris Investments предвиждат, че споразумението между САЩ и Китай ще цели спазването на търговските политики и регламентите за защита на интелектуалната собственост. "Тоест, ще има периодични оценки на представянето на Китай на основа определени измерватели за защитата на интелектуалната собственост, търговията и вноса на повече американски стоки. В икономически смисъл целта е да се създаде стимул да сътрудничество в средносрочен план. Следователно това няма да е краят на играта", коментира Гало.

Очаквайте видео с целия коментар.