Хърватия ще кандидатства за чакалнята на еврозоната най-късно през юли

По този начин страната ще стане част от механизма на обменните курсове през 2020 г.

18:27 | 25 февруари 2019
Обновен: 18:33 | 25 февруари 2019
Хърватския премиер. Снимка: Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg
Хърватския премиер. Снимка: Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg

Хърватия ще изпрати писмо с официалната си молба за присъединяване към ERM II – т. нар. „чакалня“ на еврозоната, най-късно до юли. Това заяви гевурньорът на Хърватската централна банка Борис Вуйчич, пише Investor.bg, като цитира Bloomberg.

Това ще позволи на балканската държава да стане част от механизма на обменните курсове през 2020 г., каза още Вуйчич в изказване от Загреб.

Това е приблизително година по-късно от очаквания краен срок за България, която се надява на влизане в ERM II и Банковия съюз до средата на 2019 г. Румъния от своя страна се надява да се присъедини към механизма през 2024 г.

Държавите кандидатки за присъединяване към еврозоната обикновено остават част от механизма, който ограничава движението на обменните курсове спрямо еврото, в продължение на две години. Ако страните отговорят на необходимите критерии, последва приемане на еврото в края на периода.

В края на януари българският финансов министър Владислав Горанов заяви, че най-оптимистичната заявка за замяна на лева с еврото би могла да бъде датата 1 януари 2022 г.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.