Чуков: Нека бъдем умерени реалисти за примирието в Сирия

Светът е бизнес, 23.02.2016

22:12 | 23 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Проф. Владимир Чуков. Снимка: Bulgaria ON AIR
Проф. Владимир Чуков. Снимка: Bulgaria ON AIR

Това не е  окончателно затваряне, а затваряне на филтъра. проф. Владимир Чуков коментира затварянето на македонската граница за мигранти. Преди около месец за пръв път бяха въведени квоти, а сега към тези хора вече има и някакви изисквания.

"Към самата Гърция ЕС даде 50 препоръки, които трябваше да бъдат изпълнени от правителството в Атина, които трябваше да осигурят някакъв предварителен филтър. Нещо,  което очевидно не се случва. По-голямата част от тези критерии са практически неизпълними, но Гърция трябва да положи усилия да се превърне в някакъв филтър на този поток, който от началото на тази година е нараснал отново на 100 000 човека". 

Що се отнася до решаването на конфликта в Сирия, Чуков каза, че "всяка страна трябва да заяви дали приема условията, които се очертават от предвиденото примирие. По голямата част казаха, че го приемат, но нека да бъдем умерени реалисти, а не прекалени оптимисти."

Чуков коментира и какво трябва да се случи по време на примирието, а за комуникацията между Русия и САЩ събеседникът каза: 

"Москва и Вашингтон са основните мотори и без налагането на техните условия преговорите за примирието нямаше как да се случат".

Целия коментар чуйте тук: