Икономиката на Великобритания бележи най-слабия си ръст от 6 години

БВП на страната се е увеличил с 0.2% през последното тримесечие на 2018 г.

13:48 | 11 февруари 2019
Обновен: 03:11 | 5 юни 2020
Завод на Airbus във Великобритания. Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Ръстът на британската икономика се е забавил през последните три месеца на предходната година, с което растежът за цялата 2018 г. достига най-ниското си ниво от шест години насам на фона на все по-засилващите се притеснения около Brexit, пише Investor.bg, като цитира Ройтерс.

Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през последните три месеца е отслабнал на тримесечна основа до 0,2% от 0,6% през предходното тримесечие. Това е в унисон с прогнозите на икономисти, допитани от Ройтерс, въпреки че е малко под оценката на Английската централна банка (АЦБ) от миналата седмица.

„БВП се е забавил през последните три месеца на годината, като производството на автомобили и на желязо бележи остър спад, а (секторът на – бел. ред.) строителството също се влошава“, посочва статистикът на британската Национална статистическа служба Роб Кент-Смит.

За цялата 2018 г. растежът се е забавил до най-ниското си ниво от 2012 г. насам, достигайки 1,4%. За сравнение, година по-рано той бе 1,8%. Износът на страната пострада вследствие на глобалните търговски тревоги, като бизнесът и частните потребители също станаха все по-предпазливи заради липсата на яснота около излизането на Великобритания от Европейския съюз след по-малко от два месеца.

Миналата седмица АЦБ сви прогнозите си за растеж през тази година с 0,5 процентни пункта до 1,2%, което на свой ред ще е най-слабият ръст от рецесията през 2009 г.

Що се отнася само до декември икономиката се е свила с 0,4% на месечна основа, което на свой ред е най-голямото понижение от март 2016 г. насам.

Според публикуваните в понеделник данни нетната търговия е загубила 0,1 процента през четвъртото тримесечие.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.