Тереза Мей обмисля отстъпки, за да спечели гласове за сделката си

Коментар на Дейвид Финърти, Bloomberg

12:10 | 6 декември 2018
Обновен: 06:04 | 2 юни 2020
Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей, Лондон, 3 декември 2018. Снимка:Luke MacGregor/Bloomberg

Според източници министър-председателят на Великобритания Тереза Мей обмисля различни отстъпки с цел да спечели подкрепата на бунтуващите се тори и да спаси потъващата си сделка за Брекзит. Дейвид Финърти, Bloomberg, коментира последното по темата.

Изглежда, че в момента шансовете за приемане на сделката по Брекзит от Парламента са много ограничени, посочи Финърти.

По думите му според източници Тереза Мей се обръща към министри с т.нар. идея за „партньорско блокиране“, което значи те да ѝ предоставят вето за т.нар. ирландски предпазен механизъм. Според британски вестници обаче министрите всъщност не са особено заинтересувани от това и ще отхвърлят предложението. Други съобщения твърдят, че някои министри в кабинета се опитват да накарат Тереза Мей да отложи гласуването в парламента на 11 декември, докато не бъде договорено нещо друго. 

Финърти смята, че според пазарът никой няма да допусне да се стигне до "Брекзит без сделка".

Финансовото министeрство, както и централната банка миналата седмица публикуваха доклади, според които БВП драстично ще се понижи, а британският паунд със сигурност ще бъде засегнат. 

В резултат според Финърти се увеличават залозите към бича посока на британската лира. В краткосрочен план обаче на пазара има много несигурност и търговията за момента е много волатилна, коментира той.

Чуйте целия коментар във видеото.