Резултатът от срещата между Тръмп и Си е по-добър от очакваното

Коментар на Хайбин Джу, главен икономист за Китай и ръководител капиталови стратегии за Китай в JPMorgan

15:48 | 3 декември 2018
Обновен: 15:48 | 3 декември 2018
Американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Хайбин Джу, главен икономист за Китай и ръководител капиталови стратегии за Китай в JPMorgan, и Марк Тинкър, ръководител на Framlington Equities Asia в AXA Investment Managers в Хонконг, коментираха 90-дневното търговско примирие между САЩ и Китай, както и последиците му за пазарите и икономиката. 

Според Хайбин Джу резултатът от срещата между Доналд Тръмп и Си Дзинпин е по-добър от очакваното. Конкретно това е успехът да се договори 90-дневен прозорец, в който да не бъдат налагани мита от двете страни, и така да бъде отложено първоначалното намерение на САЩ за увеличаване до 25% 10-процентовите мита върху китайски внос на стойност 200 млрд. долара. Въпреки това все още не има голяма несигурност за продължаването на търговските преговори, тъй като в списъка на темите за обсъждане присъстват някои неудобни въпроси. Сред тях са защитата на интелектуалната собственост и принудителният трансфер на технологии, коментира Джу.

Според Марк Тинкър и двете държави искат да изглеждат сякаш са постигнали някакъв вид победа след срещата между двамата лидери. Икономистът отчита напредък от страна на Китай към отваряне на пазарния достъп, но прогнозира огромна съпротива що се касае ограниченията върху „Произведено в Китай 2025“.

Още от коментара чуйте във видеото.