САЩ и Китай преговарят за замразяване на митата до пролетта

Тръмп и Си Дзинпин ще се срещнат в събота на форума на Г-20 в Буенос Айрес

11:53 | 30 ноември 2018
Обновен: 11:56 | 30 ноември 2018
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg

В опита си да неутрализират търговското напрежение и да стимулират пазарите САЩ и Китай водят преговори за сключването на споразумение, в рамките на което Вашингтон ще замрази поне до пролетта въвеждането на нови мита. В замяна на това Пекин ще се ангажира с участие в преговори, чиято цел е постигането на по-значителна промяна в икономическата политика на страната. Това посочват източници и от двете държави, съобщава Investor.bg, като цитира Wall Street Journal.

Според запознатите разговорите се водят вече от няколко седмици по телефона и се очаква решаващият етап в тях да бъде достигнат малко преди срещата на американския президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин в събота в рамките на форума на Г-20 в Буенос Айрес.

Въпреки това все още не е ясно дали ще бъде постигнато споразумение.

Новите преговори, на които Вашингтон се надява, ще засегнат т. нар. търговска архитектура, която обхваща някои от основните искания на САЩ включително защита на интелектуалната собственост, спиране на принудителния трансфер на технологии и субсидии за държавните предприятия. Сред темите са предвидени и такива, които не са свързани с търговията, като кибершпионаж.

Не е известно обаче какви точно са исканията на САЩ, нито какво са готови да приемат властите в Пекин. Според китайските представители едно от предложенията е в замяна на отменяне на митата на САЩ Китай да се съгласи да премахне ограниченията за покупка на американски земеделски и енергийни продукти.

Сключването на такава сделка ще последва модела на споразуменията, които САЩ постигнаха през последните месеци с Европейския съюз и Япония, посочва представител на американската администрация. В рамките на тези сделки Вашингтон се съгласи да не налага нови мита – в случая върху вноса на автомобили, докато страните преговарят за окончателно решаване на проблема.

Тръмп на няколко пъти вече дава противоречиви сигнали за това дали е склонен да подпише споразумение, като окончателното решение няма да бъде взето преди двамата лидери да се срещнат.

Преди да замине за Буенос Айрес държавният глава заяви, че двете страни се намират „много близо“ до постигането на търговско споразумение, но допълни: „Не знам дали искаме да го направим. Отворен съм към сключването на сделка, но – честно казано, на мен ми харесва сделката, която имаме в момента“.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.