Безработицата в Германия достига рекордно ниски нива

Броят на безработните в страната е спаднал с 16 хил. през ноември, показват данни на Федералната агенция по заетост

15:32 | 29 ноември 2018
Обновен: 15:35 | 29 ноември 2018
Строителни работници във Франкфурт. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Строителни работници във Франкфурт. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Безработицата в Германия достига рекордно ниски нива въпреки слабата бизнес активност в Европа. Нивото на безработицата в най-голямата икономика на Стария континент намалява до 5% през ноември, като броят на гражданите без работа се е понижил с 16 хил., показват данни на Федералната агенция по заетост, цитирани от Bloomberg.

Намалената безработица в страната потвърждава данните на германската централна банка Bundesbank, че икономиката на Германия се възстановява след сътресенията през лятото. Данните потвърждават тезата, че местното потребителско търсене ще продължава да се увеличава въпреки проблемите в автомобилната индустрия и несигурността около търговското напрежение.

Германската централна банка прогнозира „много силен“ икономически растеж през последното тримесечие на тази година, след като икономиката се сви през третото тримесечие на 2018 г. Частното потребление ще бъде движещата сила на икономиката, отбелязват от финансовата институция.

Бизнес доверието се е влошило през ноември, като растежът на частния сектор в страната е най-ниският през последните близо 4 години. В Западна Германия безработните са намалели с 9 хил., а в Източна Германия със 7 хил.